LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 335. Rusia lansează atacuri din Belarus / Alertă de raid aerian în întreaga Å£ară / 11 luni de lupte crâncene / Val de demisii la Kiev, pe fondul unor scandaluri de corupÅ£ie / Ucraina predă Rusiei lista cu 748 de prizonieri / Stoltenberg a mers la Berlin pentru a lămuri discuÅ£iile despre Leopard

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

UPDATE 18:10 Bombardamente în regiunea DoneÅ£k: doi copii şi doi adulÅ£i au fost răniÅ£i 

UPDATE 17:30 Parlamentul ucrainean a introdus un proiect de lege privind transparenţa în achiziţiile din domeniul Apărării, în urma scandalului preţurilor

 

Acesta prevede o serie de schimbări, inclusiv utilizarea unui sistem electronic de achiziţii publice în cazul în care preţul contractului depăşeşte 200 000 de grivne.

 

UPDATE 17:00 UE susţine că Ucraina trebuie să facă mult mai mult împotriva corupţiei

După descoperirea unor noi scandaluri de corupÅ£ie, Comisia UE solicită Ucrainei să depună eforturi suplimentare în lupta împotriva abuzului de putere. Măsurile deja luate sunt binevenite, spune o purtătoare de cuvânt la Bruxelles. Cu toate acestea, trebuie făcute progrese suplimentare şi trebuie să existe garanÅ£ii pentru donatori că fondurile sunt utilizate corect. 

 

Măsurile anticorupţie fac parte din condiţiile politice pentru alte împrumuturi UE şi joacă, de asemenea, un rol cheie în procesul de aderare la UE. UE a plătit Ucrainei încă un împrumut de trei miliarde de euro chiar săptămâna trecută. O sumă de 15 miliarde de euro urmează să fie acordată până la sfârşitul anului.

 

UPDATE 16:50 12 ţări sunt gata să aprovizioneze Ucraina cu 100 de tancuri Leopard 2 

În timpul discuÅ£iilor dintre aliaÅ£ii Ucrainei de la baza aeriană germană Ramstein, 12 ţări au convenit asupra furnizării a aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 ForÅ£elor Armate ale Ucrainei, relatează ABC citând o sursă diplomatică. 

 

UPDATE 16:30 Polonia vrea să trimită tancuri Leopard Ucrainei cu fonduri de la Uniunea Europeană

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, vrea ca Uniunea Europeană să suporte costurile deciziei unilaterale a Varşoviei de a furniza tancuri de fabricaţie germană Ucrainei, în ceea ce pare a fi o nouă amplificare a tensiunilor în alianţa occidentală.

UPDATE 16:10 Preşedintele finlandez Sauli Niinistö a sosit în Ucraina, anunţă Zelensky

UPDATE 15:45 Ucraina predă Rusiei lista cu 748 de prizonieri – Ombudsman

Delegaţia ucraineană a predat părţii ruse o listă cu 748 de prizonieri ucraineni grav bolnavi şi răniţi grav pentru a-i verifica, declară Comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmitri Lubinets.

 

„Practic nu avem informaţii despre unde sunt, în ce loc, în ce stare, unde sunt ţinuţi”, a scris el pe canalul său Telegram. Ucraina speră să primească şi aceste date.

 

Rezultatele verificării acestei liste (precum şi lista prizonierilor de război ruşi răniţi furnizată părţii ucrainene) vor face obiectul unor negocieri ulterioare pe această temă, a adăugat Lubinets.

 

Ucraina vrea să-i returneze pe toÅ£i cei care au fost în captivitate în Rusia din 2014, a spus el. „Turcia vrea să ajute la scoaterea ucrainenilor, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a asumat o misiune de negociere. Prin urmare, sper că problema va merge mai departe şi ucrainenii se vor putea întoarce în patria lor”, a scris Ombudsmanul. 

 

UPDATE 15:30 Daunele aduse infrastructurii Ucrainei sunt estimate la 138 de miliarde de dolari

Rusia a provocat daune în valoare de 137,8 miliarde de dolari infrastructurii Ucrainei de la începutul războiului, estimează Şcoala de Economie din Kiev ..

 

Cea mai mare parte din pagubele totale sunt locuinţe deteriorate sau distruse.

 

În comparaţie cu cele mai recente estimări din noiembrie 2022, valoarea totală a pagubelor a crescut cu aproape 2 miliarde de dolari, a spus Şcoala de Economie din Kiev într-un comunicat. „Rusia continuă să distrugă infrastructura Ucrainei prin atacuri masive, bombardamente şi ostilităţi”.

 

În timpul războiului, au fost avariate sau distruse în total 149,3 mii clădiri de locuinÅ£e, inclusiv: 131,4 mii case particulare, 17,5 mii blocuri şi 280 cămine. 

 

UPDATE 15:10 Rusia se foloseşte de prietenia cu Lukaşenko pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei

UPDATE 15:00 Elicopterul picat la Brovary, eroare de pilot pe vreme de ceaţă

Prăbuşirea elicopterului de lângă Kiev, în care 14 persoane, printre care ministrul de Interne Monastirski şi câţiva copii, a fost cauzată de o eroare a pilotului, potrivit site-ului de ştiri ucrainean Strana.ua, citând surse care au dezvăluit rezultatele preliminare ale anchetei. Potrivit reconstrucÅ£iei efectuate de anchetatori, pe 19 ianuarie elicopterul zbura prea jos, în condiÅ£ii de vizibilitate slabă – în ziua aceea era ceaţă densă -, iar pilotul nu a văzut în timp util o clădire pe traiectoria sa. Potrivit uneia dintre sursele citate de Strana, pilotul alesese această rută din cauza temerilor de atacuri cu rachete din Belarus. „Era ceaţă, nu era suficientă vizibilitate”.

UPDATE 14:20 Moscova despre demisiile de la Kiev: vampiri nesăturaţi

În Ucraina a început „o nouă împărţire a tortului”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie pe canalul său Telegram, comentând vestea demisiei mai multor oficiali guvernamentali ucraineni, în contextul anchetelor privind presupusele episoade de corupţie. Din această prăjitură, adaugă purtătoarea de cuvânt, a rămas doar o bucată, dar „aceşti vampiri nesăturaţi continuă să o împartă”.

UPDATE 14:00 Podoliak, despre valul demisiilor: dreptate egală pentru toţi

Valul de demisii în rândul liderilor ucraineni „mărturiseşte priorităţile-cheie ale statului. Nimeni nu închide ochii. În timpul războiului, toată lumea ar trebui să-şi înţeleagă responsabilităţile. Dreptatea este aceeaşi pentru toată lumea”, a scris pe Twitter oficialul Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski.

UPDATE 13:30 Lukaşenko: Kievul îi oferă Minskului un pact de neagresiune

Ucraina a oferit Belarusului un pact de neagresiune. Acest lucru a fost afirmat de preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko, plângându-se însă că, în acelaşi timp, guvernul de la Kiev înarmează poliÅ£işti pentru a fi folosiÅ£i împotriva Minskului. „Nu ştiu de ce – a spus Lukaşenko, citat de agenÅ£ia BeITA, preluată la rândul său de TASS – ucrainenii au nevoie de asta. Pe de o parte, ne cer să nu luptăm sub nicio formă împotriva Ucrainei, să nu ne mişcăm forÅ£ele, ne oferă să semnăm un pact de neagresiune. Pe de altă parte, ei pregătesc acest amestec exploziv şi înarmează”.

UPDATE 13:20 Kiev, ministrul adjunct pentru dezvoltare comunitară demisionează

Ministrul adjunct al Ucrainei pentru Dezvoltarea Comunităţilor şi Teritoriilor Ucrainei, Ivan Lukeria, a scris, de asemenea, o scrisoare prin care îşi anunţă demisia, anunÅ£at de Lukeria pe Facebook, după cum a raportat Ukrinform. Este a doua demisie, după plecarea lui Kirilo Timoşenko, şef adjunct al personalului său prezidenÅ£ial. 

UPDATE 13:00 Trupele ruse au încercat să atace o fortăreaţă ucraineană din Bakhmut, dar poliţiştii de frontieră au ucis opt soldaţi ruşi

În apropiere de Bahmut, trupele ruse au încercat să atace o fortăreaţă ucraineană, dar grănicerii au ucis opt soldaţi ruşi şi au rănit alţi 13. Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei a scris pe Telegram, precizând că „trupele ruse au încercat să atace cetatea grănicerilor de lângă Bakhmut. Inamicul a trimis în mod repetat întăriri în această direcţie”.

UPDATE 12:50 Kremlin: nimic bun dacă Germania trimite tancuri în Ucraina

Aprovizionarea cu tancuri Leopard către Ucraina va avea inevitabil un impact asupra relaţiilor viitoare dintre Rusia şi Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia Tass.

UPDATE 12:40 Ucraina: Pistorius şi aliaţii încep antrenamentele de la Kiev pentru Leopard

Aliaţii pot începe antrenarea armatei ucrainene în utilizarea tancurilor Leopard, deşi decizia de trimitere a acestora este încă în aşteptare. Acest lucru a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Am încurajat în mod special ţările partenere cu active Leopard să fie pregătite să dezvolte pregătirea forţelor ucrainene pentru aceste tancuri”, a spus Pistorius. Satisfacţia a fost exprimată de Jens Stoltenberg pentru „mesajul clar” al ministrului german, „pentru că după ce se va lua o decizie privind trimiterea tancurilor, va dura ceva timp pentru a le cunoaşte, a-i pregăti şi a pregăti soldaţii ucraineni” pentru folosi .

UPDATE 12:30 Ministrul Apărării de la Varşovia, Mariusz Blaszczak: Germania a primit cererea oficială din partea Poloniei de a trimite tancuri Leopard în Ucraina

Germania a primit o cerere oficială din partea Poloniei de a trimite tancuri Leopard în Ucraina. Acest lucru a declarat ministrul Apărării de la Varşovia, Mariusz Blaszczak, după conferinţa de presă de la Berlin a ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 12:20 Ministrul german al apărării Boris Pistorius: în curând, deciza cu privire la Leopard

Germania va lua „în curând” o decizie privind livrarea tancurilor Leopard la Kiev. Acest lucru a fost declarat de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unei conferinţe de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Într-un interviu acordat Zdf, Pistorius a mai explicat că inventarul de Leopard disponibil în Germania este în studiu şi că, dacă ar exista un indiciu pozitiv din partea Cancelariei, livrările ar putea avea loc şi într-un timp relativ scurt. „Dacă există un Da, iar acesta ar putea fi cazul în următoarele zile, atunci suntem şi în măsură să acţionăm rapid şi să ne mişcăm în consecinţă”.

UPDATE 12:10 Borrell: Invazia Ucrainei de către Rusia a fost un semnal de alarmă

„Trebuie să ne pregătim pentru un climat din ce în ce mai competitiv în spaÅ£iu”, pentru că acesta „va deveni un fel de câmp de luptă, un loc în care vor avea loc ciocniri”. Acest lucru a fost declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, vorbind la conferinÅ£a despre spaÅ£iu în desfăşurare la Bruxelles. 

UPDATE 12:00 Stoltenberg d lespre Leopard: vom  avea o soluÅ£ie în curând

„Nu sunt noutăţi despre tancurile Leopard”, a spus ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în această dimineaţă, în conferinţa de presă de după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care, la rândul său, a adăugat: „Vom avea o soluţie pentru Leopard în curând”.

UPDATE 11:00 A fost înlăturat un alt general rus

Generalul rus Mihail Teplinski ar fi fost înlăturat din postul de comandant al uneia dintre forÅ£ele operaÅ£ionale ruse din Ucraina, scrie Ministerul britanic al Apărării în raportul său zilnic despre evoluÅ£ia conflictului. Teplinski – considerat un ofiÅ£er capabil şi pragmatic – condusese retragerea rusă pe malul estic al râului Nipro, în noiembrie anul trecut. 

UPDATE 10:30 Secretarul NATO la Berlin

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, îl primeşte astăzi la Berlin pe secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg: o întâlnire pregătitoare în vederea întâlnirii miniştrilor apărării din NATO de la mijlocul lunii februarie, care va aborda şi problema spinoasă a Leopard 2, tancuri produse în Germania pe care Kiev le cere Berlinului. Deocamdată, guvernul german nu şi-a anunţat intenţia de a furniza tancurile direct la Kiev. Într-un interviu pentru ziarul „Die Welt”, Stoltenberg şi-a exprimat înţelegerea faţă de atitudinea cancelarului german, Olaf Scholz. Pentru Stoltenberg, coordonarea şi confidenţialitatea sunt importante în această situaţie şi sunt adesea preferabile declaraţiilor publice mai puternice. Cu toate acestea, secretarul general al NATO reiterează necesitatea de a furniza mai multe arme grele Ucrainei.

UPDATE 10:00 Finlanda: discuţiile cu Turcia pentru admiterea în NATO au fost oprite

Ministrul finlandez de externe a anunţat suspendarea pentru câteva săptămâni în discuţiile cu Turcia pentru intrarea ţării sale şi a Suediei vecine în NATO. „Vom relua când praful se va aseza”, a spus Pekka Haavisto. Ankara continuă să pună obstacole în calea extinderii Alianţei Atlantice pentru a include cele două ţări scandinave care doresc să adere la NATO, temându-se de vecinul rus.

UPDATE 09:30 Bilanţul victimelor civile conform ONU

Numărul de morÅ£i civili actualizat în Ucraina, conform NaÅ£iunilor Unite: războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puÅ£in 7.068 de civili şi a rănit cel puÅ£in 11.415 în perioada 24 februarie – 22 ianuarie. ONU a spus că cifrele reale sunt probabil mult mai mari, deoarece informaÅ£iile din locurile în care războiul durează sunt amânate şi multe rapoarte privind victimele civile încă nu au fost confirmate.

UPDATE 09:00 Întâlnire diplomatică SUA-Kazahstan

Secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, s-a întâlnit la Washington cu reprezentantul prezidenţial special al Kazahstanului pentru cooperare internaţională, Erzhan Kazikan, apare într-o notă a Departamentului de Stat al SUA. Secretarul adjunct şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul umanitar acordat de fosta republică sovietică Ucrainei şi a îndemnat ţara să îşi diversifice relaţiile economice şi de securitate.

UPDATE 08:30 Corupţie la Kiev, Zelenski anunţă arestări şi mutări

Preşedintele Ucrainei a anunţat schimbări de personal în administraţia publică (la niveluri înalte şi mai mici), în urma celui mai grav scandal de corupţie din Ucraina de la începutul războiului. Preşedintele nu a dat nume. Aliaţii guvernamentali au vorbit despre oameni arestaţi. Zelenski a anunţat o blocare a călătoriilor în străinătate pentru oficialii publici. Între timp, Kirilo Timoşenko, şef adjunct al personalului său prezidenţial, a anunţat astăzi pe Telegram că i-a cerut lui Zelenski să-l elibereze din funcţie. „Îi mulţumesc preşedintelui Volodimor Zelenski pentru încredere şi oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi şi în fiecare minut”.

UPDATE 08:00 Lavrov: Războiul cu Occidentul a devenit aproape real

Războiul dintre Moscova şi Occident nu mai poate fi catalogat drept „hibrid” şi este acum „aproape real”, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă, după discuţii cu omologul său sud-african, Naledi Pandor.

UPDATE 07:30 SUA prezintă dovezi ale sprijinului Chinei pentru Rusia 

Statele Unite ar fi prezentat Chinei dovezi ale colaborării dintre companiile de stat chineze şi Rusia în războiul cu Ucraina, scrie site-ul american Bloomberg, potrivit căruia ajutorul ar viza „arme neletale” şi sprijinul economic. Informaţia ar fi stârnit îngrijorări la Washington.

Până acum, preşedintele chinez Xi Jinping a evitat să critice Rusia, dar, în acelaşi timp, s-a oferit să dea o mână de ajutor în negocierile de pace şi a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare. Dacă preşedintele Joe Biden şi consilierii săi ar confirma că guvernul chinez a ajutat în secret Moscova, potrivit Bloomberg, Statele Unite ar fi în situaţia de a trebui să decidă asupra unui răspuns.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, s-a întâlnit cu vicepremierul chinez Liu He săptămâna trecută, în timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să efectueze o vizită oficială la Beijing în februarie.

UPDATE 07:20 Zelenski: 11 luni de război la scară largă

„Mâine vor fi exact 11 luni de război la scară largă. Va fi a 335-a zi”, a comentat aseară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Ukrinform, în discursul său video.

UPDATE 07:00 Kuleba: 86% din şcolile din regiunea Kiev au adăposturi anti-bombe

În regiunea Kiev din Ucraina, 86% din şcoli şi grădiniţe au acum adăposturi anti-bombe, susţine guvernatorul regiunii, Oleksi Kuleba. CNN relatează: „Un total de 1.085 de adăposturi au fost deja înfiinţate în instituţiile de învăţământ din regiunea Kiev”, a spus el. „Este vorba de 86% din şcolile şi grădiniţele din regiune care pot funcţiona cu normă întreagă sau cu formate mixte”, a adăugat oficialul.

UPDATE 06:00 SUA: zeci de mii de noi soldaţi ruşi pe front

Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe în Ucraina în ultimele luni, a declarat un înalt oficial militar american, potrivit rapoartelor CNN. Trupele ruse, a remarcat aceeaşi sursă, „cu toate acestea au făcut o mică diferenţă în conflict, sosind pe linia frontului prost echipate, prost antrenate şi în grabă”. Vinerea trecută, generalul Mark Milley, şeful de stat major al forţelor armate americane, a declarat că Rusia a depăşit deja cu mult pragul de 100.000 de soldaţi morţi sau răniţi în Ucraina.

UPDATE 00:00 – Preşedintele ucrainean a introdus prin decret sancÅ£iuni împotriva a 22 de reprezentanÅ£i ai Bisericii Ortodoxe Ruse

SancÅ£iunile presupun blocarea conturilor, suspendarea obligaÅ£iilor economice şi financiare, oprirea schimburilor culturale şi a cooperării şi retragerea premiilor de stat ucrainene 

 

UPDATE 11:30  – Volodimir Zelenski a interzis funcÅ£ionarilor publici vacanÅ£ele în străinătate şi a anunÅ£at schimbări de personal

În discursul său de seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Consiliul Naţional de Securitate a luat o decizie „principală” conform căreia oficialilor guvernamentali – de la deputaţi locali până la oficiali de securitate – nu li se permite să plece în vacanţă în străinătate.

„OfiÅ£erii nu vor mai putea călători în străinătate în vacanţă sau în orice alt scop non-statal”, a spus Zelenski. 

El a adăugat că există deja „decizii de personal privind managerii la diferite niveluri din ministere şi alte structuri ale guvernului central şi din regiuni şi în sistemul de drept”.

Zelenski nu a dat nume, dar presa ucraineană a scris că Oleksiy Symonenko, procurorul general adjunct al ţării, a plecat în vacanţă în Spania – şi în maşina unui om de afaceri ucrainean – în noaptea de Revelion. PublicaÅ£ia UNIAN scrie că i s-a cerut deja să scrie o scrisoare de demisie.

Ukrayinska Pravda, citând sursele sale, scrie că curatorul regiunilor, adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kyrylo Timoşenko, precum şi mai mulţi şefi de regiuni, vor demisiona. Motivul demisiei lor este încă necunoscut.

 

UPDATE – 11:00 – Suedia va oferi Ucrainei echipamente pentru refacerea sistemului energetic

Autorităţile suedeze au permis companiei Svenska Kraftnät să transfere echipamente în Ucraina pentru a restabili sistemul energetic după atacurile ruseşti, relateazăbiroul de presă al guvernului suedez.

„Compania Svenska Kraftnät a identificat materiale pe care le-ar putea transfera în Ucraina şi care vor fi utile pentru aprovizionarea cu energie a acestei ţări. Acum guvernul a decis că aceste materiale pot fi furnizate”, se arată în mesaj.

Guvernul notează că companiile energetice suedeze iau în considerare posibilitatea de a transfera echipamente la Kiev care au fost eliminate anterior în timpul înlocuirii. Deoarece echipamentul este proprietatea statului, este necesar să obţineţi permisiunea autorităţilor pentru a-l transfera.

„Rusia foloseşte iarna şi frigul ca armă împotriva populaÅ£iei civile şi încearcă să dezactiveze sistemul energetic ucrainean. În trecut, guvernul a furnizat un pachet de ajutor axat pe apărarea aeriană care întăreşte capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor asupra energiei. Sprijinul din partea Svenska Kraftnät va ajuta la restabilirea acestuia”, a declarat ministrul suedez al energiei şi industriei Ebba Busch.

 

Ştirea iniţială: Polonia va solicita aprobarea Germaniei de a trimite tancuri Leopard în Ucraina

.„Chiar dacă nu am obţine această aprobare, ne-am transfera în continuare tancurile împreună cu altele în Ucraina”, a spus Morawiecki la o conferinţă de presă, spunând că acordul Germaniei este „de importanţă secundară”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img