Masca de protectie – noul accesoriu vestimentar

Mastile de protectie au devenit parte din viata moderna. Pandemia cauzata de virusul COVID-19 a dus la introducerea a numeroase masuri de restrictii pentru oprirea raspandirii virusului, printre care si obligativitatea purtarii mastilor de protectie.

Masca de protectie reduce riscul transmiterii bacteriilor si a virusurilor prezente in aer prin formarea unei bariere care limiteaza transmiterea si este cel mai des intalnita in randul cadrelor medicale.

Scurta plimbare prin istoria mastilor

Mastile de protectie sunt mai vechi decat ar crede unii. Primele inregistrari ale purtarii mastii dateaza de acum 2000 de ani din Roma Antica, unde filosoful Pliny the Elder mentioneaza folosirea unor materiale de protectie a fetei impotriva unor substante chimice folosite in pigmentarea decoratiunilor.

O a doua mentiune in istorie a mastii de protectie este in scrierile lui Marco Polo in vizita in China in secolul al XIII-lea, in care mentioneaza purtarea unor masti de matase care acopereau gura si nasul servitoriilor care ingrijeau imparatul chinez, pentru a impiedica contaminarea mancarii pe care acestia i-o pregateau.

Descoperirea in 1861 a prezenței bacteriilor in aer de catre Louis Pasteur i-a determinat pe medici sa prescrie masti de bumbac pentru a limita raspandirea in timpul epidemiilor. Fashionistele vremii purtau voaluri din dantela pentru a-si proteja plamanii de particulele daunatoare din aer.

La inceputul secolului al XX-lea, Wu Lien-teh, specialist in sanatate publica din Malaya, investiga o epidemie pneumonica care a izbucnit in nordul Chinei. El a dezvoltat o masca din straturi de tifon invelite in bumbac, cu cravate, astfel incat sa poata fi agatata pe urechi. Aceasta a fost prototipul de la care au evoluat mastile utilizate in prezent in medicina.

La inceputul anului 2020, designerul francez Marine Serre s-a dovedit a fi inaintea tuturor atunci cand, la Saptamana Modei de la Paris din luna februarie, modelele sale purtau tinute acompaniate de masti de fata, concepute cu luni inainte ca lumea sa devina constienta de virusul COVID-19.

Masca de protectie – de la utilitate la moda

O data cu impunerea restrictiilor, iubitorii de moda nu au intarziat si au transformat simpla masca de protectie, intr-un accesoriu vestimentar care sa le completeze tinutele de zi cu zi. De asemenea, mari case de moda, precum Balenciaga, Fendi, Dolce & Gabbana, Versace si multe altele, au inceput productia propriilor masti de protectie care imbina utilitatea acestora cu amprenta de stil a brandurilor. Branduri mai mici s-au alaturat miscarii cu propriile colectii de masti de protectie pe diferite culori si imprimeuri.

In alte culturi, cum ar fi cele din tarile est-asiatice, China, Japonia si Coreea, mastile de protectie au fost prezente cu mult timp inaintea aparitiei COVID-19 si folosite pentru protejarea impotriva aerului cu grad foarte ridicat de poluare sau a gripei sezoniere. De asemenea, acestea erau concepute si ca accesoriu vestimentar, fapt ce a favorizat raspandirea trendului la nivel global.

Astfel, business-ul de masti de protectie a explodat, regasindu-se pe piata, la momentul de fata, o mare varietate de modele si culori. Dinte toate aceastea, cele mai cautate si populare sunt modelele de masti negre, acestea putand fi asociate oricarei tinute, fiind combinatia perfecta dintre util si placut.

Exista 3 tipuri de masti de protectie dintre care poti alege:

  1. Masca de protectie medicala

Numita si masca chirurgicala sau FFP1, este confectionata din 3 straturi: cel care atinge fata, cel intermediar si cel exterior, plus insertia din material mai dur, care se muleaza pe nas. Acest tip de masti ofera cea mai buna protectie impotriva bacteriilor si virusurilor din aer si respecta cerintele definite de standarul european EN 14683:2014. Acestea sunt cel mai des intalnite in randul cadrelor medicale, dar sunt recomandate si persoanelor simptomatice, tinand sub control raspandirea infectiei.

Acestea pot fi achizitionate fie la cutie de 50 sau 100 de bucati, fie la bucata, si cel mai des sunt intalnite in culorile albastru, alb, roz si negru.

  • Masca de protectie cu filtru

Masca respiratorie sau FFP2, ofera protectie purtatorului la expunerea germenilor din aer si respecta, de asemenea, cerintele standardului european. Acest tip de masca este confectionat din 4 straturi: 2 de polipropilena suprapuse, un strat textil static si unul dermofil.  Mastile cu filtru sunt disponibile pe culoare alb si au o forma anatomica.

  • Masca din material textil

Aceste masti sunt confectionate fie dintr-un singur strat mai gros, fie din 2-3 straturi mai subtiri si se regasesc in foarte multe variante de culori si imprimeuri.

Noi iti recomandam achizitionarea unui set de masti medicale negre, care iti vor oferi cea mai buna protectie impotriva virusului si iti vor completa armonios tinuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *