Modelul englez de educație: care este structura sistemului de învățământ din Anglia?

Modelul englez de educație: care este structura sistemului de învățământ din Anglia?

Tendința de a pleca la studii în străinătate nu este nouă, și cu siguranță nici nu va dispărea curând. Dincolo de posibilitatea de a intra în contact cu o cultură nouă, beneficiile unui stagiu de studiu într-o țară străină derivă și din nivelul înalt al sistemelor academice de top. Un astfel de exemplu este Anglia, țară cu un sistem educațional de excepție. Singurulul criteriu absolut esențial pentru a putea avea acces la studii în Anglia, este deținerea unui certificat de limba engleză. Așadar, dacă nu ai făcut-o deja, înscrie-te cât mai repede la cursuri de limba engleză care oferă un certificat de limbă, ca de exemplu Cambridge. 

Educația în Marea Britanie: beneficii cheie

După cum spuneam, beneficiile studiilor în Anglia sunt multiple. Între cele mai relevante se numără următoarele.

  • Diplomele, certificatele și certificatele obținute în de la universitățile din UK sunt foarte apreciate în întreaga lume, recunoscute la nivel internațional, iar aceasta este o garanție pentru o cariera de succes și, implicit, un nivel salarial bun.
  • Sunt utilizate cele mai avansate metode de predare, echipamente și tehnologii, iar profesionalismul profesorilor și curatorilor este la un nivel extrem de înalt.
  • Engleza este folosită peste tot în lume în domenii precum business, comerț, turism, știință, tehnologia informației etc. Și unde poate fi exersată cel mai bine dacă nu în țara de origine, într-o atmosferă de imersiune lingvistică și culturală completă?
  • În comparație cu programe similare europene și americane, zonele de studiu britanice nu diferă prea mult ca preț. Avantajul este faptul că aici poți absolvi în doar 3 ani (în loc de 4) și poți obține o diplomă de master în doar un an (în loc de doi).
  • Multiculturalismul din Marea Britanie este cel mai bun mediu pentru dezvoltarea unui sentiment de apartenență la o cultură mondială unică. În plus, tradiția educațională s-a sedimentat în secole întregi. Chiar și în Evul Mediu activitățile educaționale erau desfășurate de călugări și conducători bisericești, iar legendarele fortărețe universitare nu și-au pierdut înaltele poziții din topul celor mai bune școli, de mai bine de 700 de ani. În același timp, sistemul național continuă să se dezvolte activ, să se modernizeze, să țină pasul cu vremurile, iar acest lucru este posibil și datorită unor subvenții mari oferite de stat. Conform statisticilor, oamenii de știință britanici au câștigat împreună mai multe premii Nobel decât oamenii de știință din orice altă țară din lume (cu excepția Statelor Unite), iar în numărul total de cercetări științifice mondiale, munca oamenilor de știință de la Albion este de aproximativ 5%.
  • Controlul continuu al calității educației și serviciilor: fiecare instituție de învățământ, indiferent de vârstă și prestigiu, este supusă în mod regulat multor audituri și certificări. Aceasta este responsabilitatea unor organisme independente, cum ar fi Office of Standards in Education, British Council și British Accreditation Council.

Structura sistemul de învățământ din Marea Britanie

Învățământ primar și secundar

Prin lege, învățământul de tip primar și secundar este obligatoriu. Cei mai mici copii pot frecventa grădinița și apoi școala generală, iar după absolvirea liceului își pot continua studiile la facultate sau pot începe să lucreze. În general, sistemele de învățământ din Anglia, Scoția și Țara Galilor sunt aceleași, dar există totuși unele diferențe între ele.

Instituțiile de învățământ sunt împărțite în publice și private. Ele diferă în ceea ce privește tarifele și cerințele de înscriere, curricula și durata anului școlar, dar cel mai adesea au aceleași cerințe de examen, structură de studiu și nivel academic (cel din urmă trebuie să respecte standardele uniforme de stat).

1) Învățământ preșcolar (copii cu vârsta de 3-4 ani).

Această etapă nu este obligatorie: conform statisticilor, doar 30% dintre copiii de 3 – 4 ani învață în astfel de instituții.

2) Școala primară și gimnazială (copii cu vârsta de 5 – 16 ani).

Școala primară durează de la vârsta de 5 ani până la 11 ani, iar liceul se termină la 16 ani cu examenul de nivel I. Studenții care aleg un curs academic (numit adesea teoretic) primesc un Certificat General de Învățământ Secundar (în Scoția omologul său este Certificatul Scoțian de Educație). La finalizarea pregătirii profesionale (practice) se eliberează Calificarea Profesională Națională Generală sau alte tipuri de certificate și calificări.

În ceea ce privește școlile private, ele acceptă de obicei copii începând cu vârsta de 7 ani. Aceștia învață în școala primară până la 13 ani, iar în școala gimnazială până la 16 ani (de asemenea susțin examene de nivel I).

3) Clase de nivel avansat (16-18 ani).

Ajunși în acel moment, elevii sunt deja hotărâți în legătură cu planurile lor ulterioare: încep să lucreze, merg la facultate sau la universitate. În acest ultim caz, studenții urmează cursuri pregătitoare speciale de doi ani, după promovarea examenelor de profil ale primului nivel. De obicei, elevilor de liceu li se oferă o listă largă de materii din care aleg pe baza propriilor interese, gusturi, abilități, cerințe ale universității și profesiei alese. La vârsta de 17-18 ani (oarecum mai devreme în Scoția), se susțin examene pentru gradul doi avansat (A-level, omologul său în Scoția – Highers). Dacă studentul a fost implicat într-un program de formare profesională, atunci acesta primește o calificare și o diplomă avansată GNVQ/NVQ.            Educație universitară                                                                                               Studenții care urmează cursurile universităților de renume din Anglia sunt recunoscuți pentru nivelul înalt de pregătire. Programul de licență este oferit la peste 180 de instituții din Regatul Unit. Formarea durează de obicei 3 ani (4 în Scoția), dar excepțiile sunt medicina, stomatologia și arhitectura – formarea durează 5-7 ani.                                                                      Așa cum spuneam, pentru a avea acces la oricare dintre nivelurile de învățământ din Anglia, una dintre principalele condiții este cunoașterea bună a limbii engleze. Indiferent de vârstă, la centrul lingvistic Twinkle Star ai posibilitatea de a urma cursuri de limba engleză, dar și de a obține certificarea Cambridge. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *