„Prim-ministrul este hotărât să accelereze eforturile diplomatice şi să consolideze descurajarea pentru a evita vărsarea de sânge în Europa”, a spus purtătoarea de cuvânt într-un comunicat, potrivit Agerpres.
„El va reitera, atunci când va discuta cu preşedintele Putin în această săptămână, necesitatea ca Rusia să facă un pas înapoi şi să se angajeze diplomatic”, a adăugat ea.
Pe lângă acest apel telefonic, şeful guvernului britanic intenţionează să se deplaseze în regiune în zilele următoare.
Ameninţarea rusă vine nu doar de la tancuri, ci şi de la banii gheaţă
Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei în ultimele luni, stârnind temeri de o invazie. Deşi guvernul rus neagă orice plan în acest sens, insistă asupra unor garanţii scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO.
Diplomaţia britanică urmează să anunţe luni în Parlament o înăsprire a regimului său de sancţiuni pentru a permite Marii Britanii, acuzată că închide ochii la afluxul de fonduri ruseşti pe teritoriul său, să ţintească interese strategice şi financiare ale Moscovei.
Într-un articol de opinie publicat vineri în CityAm, unul dintre cotidienele apreciate de puternica industrie financiară britanică, deputatul conservator Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Londra, a subliniat că ameninţarea rusă vine nu doar de la „tancuri”, ci şi „de la banii gheaţă”.
„În timp ce Moscova îşi arată muşchii în Ucraina, banii ruseşti încă ne otrăvesc ţara”, a subliniat el, considerând că fondurile plasate în „conturi şi proprietăţi la Londra sunt folosite pentru a submina securitatea Regatului Unit”. El a citat în special moartea fostului agent rus Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu în 2006 la Londra după ce a denunţat corupţia şi presupusele legături ale serviciilor de informaţii ruse cu crima organizată.