Țigările electronice și impactul acestora asupra sănătății. Țigările electronice sunt dăunătoare sau nu?


Țigările electronice (e-țigări) au fost destinate să ajute oamenii să renunțe la fumatul de țigări tradiționale. Cantitatea mică de nicotină conținută în ele trebuia să fie un antidot al poftei, iar ritualul fumatului trebuia să înlocuiască ritualul legat de țigări „adevărate”.

După aproximativ 15 ani de țigări electronice pe piață, totuși, nu se pot spune prea multe despre eficacitatea lor în renunțarea la dependență.

Cum funcționează țigara electronică?

E-țigara funcționează prin inhalare. Utilizatorii inspiră aerosolul produs prin încălzirea unor lichide Liqua (e-lichide) la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius. Acest lichid conține nicotină, compuși toxici similari celor găsiți în fumul de țigară și diverse arome. 

Cu toate acestea, concentrația lor este mult mai mică decât în ​​cazul fumatului unei țigări tradiționale, astfel încât să se poată îndeplini afirmația că aerosolul produs în țigările electronice este de fapt un „vapor de apă inofensiv”. 

Cu toate acestea, cu cât țigările electronice au fost mai lungi pe piață și cu cât au fost efectuate mai multe studii asupra utilizatorilor lor, cu atât mai clar se poate vedea că acestea nu sunt complet indiferente sănătății.

E-țigările sunt sănătoase?

Impactul țigărilor electronice asupra sănătății ar trebui luat în considerare în două contexte: în comparație cu fumatul tradițional de tutun și numai cu utilizarea țigărilor electronice de pe Vapi.ro,

Conform cunoștințelor actuale privind utilizarea nicotinei, ar trebui spus că:

  • țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale; totuși, nu pot fi considerate „sănătoase” – conțin nicotină și pot crea dependență;
  • fumatul de țigări electronice are un efect negativ asupra sistemului respirator și asupra dezvoltării creierului; nu există studii privind fumatul pe termen lung și impactul acestuia, de exemplu asupra dezvoltării bolilor canceroase;
  • influența negativă a țigărilor electronice este vizibilă mai ales la cei mai tineri fumători (sub 20 de ani).

Diferențele în ceea ce privește efectele asupra corpului, în cazul țigărilor obișnuite și a celor electronice se datorează în principal faptului că tutunul este ars în primul și nu în cel din urmă. 

E-țigările nu generează monoxid de carbon și hidrocarburi de gudron policiclice și, prin urmare, sunt considerate a avea un potențial cancerigen limitat. Dar nu complet eliminat. Fumul de țigară conține peste 50 de compuși cancerigeni, inclusiv 9 agenți cancerigeni dovediți a fi cei mai dăunători pentru oameni. Există 3 compuși cancerigeni în aerosoli arși într-un dispozitiv electric, inclusiv unul cu un potențial ridicat de nocivitate.

Privind mai larg la efectele țigărilor și e-țigărilor (nu numai în contextul riscului de cancer), se pare că acestea din urmă sunt mai sigure aici. Pe lângă agenții cancerigeni, fumul de țigară conține câteva mii de substanțe toxice, dintre care aproximativ 100 s-au dovedit a fi dăunătoare sau potențial dăunătoare sănătății. Există cinci substanțe toxice nocive pentru sănătate în aerosolul pentru țigări electronice: nicotină, acetaldehidă, acetonă, acroleină și formaldehidă.

Nocivitatea țigărilor electronice depinde nu numai de temperatura la care este încălzit e-lichidul, ci și de tipul (gustul) acestuia. De exemplu, lichidele cu aromă de cireșe oferă cantități mari de benzaldehidă, care pot provoca lacrimi și dureri la nivelul ochilor, înroșirea conjunctivei, senzație de arsură în nas și gât și tuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *