Furnizorii de servicii de Internet sustin ca ACTA i-ar putea transforma in „Politia …

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Aplicarea prevederilor Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) ar putea transforma furnizorii de servicii de acces la Internet in „Politia Internetului” si va „incarca investitional” bugetele operatorilor telecom, potrivit presedintelui unei asociatii de profil, Mihai Batrineanu, relateaza Mediafax.
Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP) s-a constituit in 2001, pentru promovarea si sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, inclusiv Internet.
„Prin aplicarea prevederilor ACTA, exista riscul ca ISP (Internet service provider, n.r.) sa se transforme intr-un fel de Politia Internetului. De asemenea, noi nu dorim sa incarcam operatorii telecom cu investitii enorme pentru a face fata monitorizarii, scanarii si stocarii unui trafic urias”, a afirmat Batrineanu, presedintele ANISP, la o dezbatere pe tema ACTA.
El a adaugat ca aplicarea ACTA poate avea ca efect „o mai mare permisivitate” in interceptarea si interventia autoritatilor asupra datelor traficate si stocate de clientii unui furnizor servicii de acces la Internet.
Pe de alta parte, seful Directiei Expertize si Constatari din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Razvan Casmoiu, a afirmat ca ACTA nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare de monitorizare a utilizarii Internetului.
„Legislatia nationala contine prevederi mai aspre in privinta respectarii drepturilor de autor. In acest context, ORDA considera ca ACTA nu va aduce prejudicii libertatilor personale ale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare de monitorizare a utilizarii Internetului”, a spus Casmoiu.
Directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI), Doina Banciu, a afirmat ca, la nivelul Uniunii Europene suma necesara pentru stocarea in format digital cartilor, revistelor, ziarelor, fotografiilor si materialelor audio si audiovizuale depaseste 100 miliarde de euro.
Potrivit datelor Romanian Network for Internet eXchange (RONIX), media volumului de date transferat prin RONIX, reprezentand interschimbul de date intre retelele membrilor comunitatii, depaseste 10 GB/s. …

spot_imgspot_img