Interviu cu filozoful Sorin Cerin

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sorin Cerin, filosof, autor de aforisme, eseist, poet si prozator roman, s-a nascut pe 25 noiembrie 1963, la Baia Mare, pe numele Hodorogea Sorin. Din 1987 ia numele de Cerin prin casatoria sa cu Cerin Mariana. Motiveaza acest gest prin faptul ca era fiul vitreg al celui caruia ii purta numele.

Prof.univ.Dr. Ion Dodu Balan considera despre Sorin Cerin ca” este un autor de studii filozofice pe teme indraznete si ambitioase despre nemurire, efemeritate si eternitate, despre moarte, neant, aneant, credinta, dor, etc.

Aflati mai multe despre filozoful Sorin Cerin in interviul de mai jos.

Domnule Sorin Cerin, stiind ca ati scris filosofie, proza, poezie dar mai ales literatura sapientiala, adica cugetari, aforisme, am dori sa stim fata de care dintre acestea se simte mai apropiat scriitorul si filosoful din dumneavoastra?

Ma regasesc in fiecare, fapt pentru care am incercat sa imbin anumite domenii cum am facut in cele sase volume care compun Culegere de intelepciune, carte aparuta la editura Eminescu, anul trecut. Chiar daca scriam o cugetare, aceasta exprima nu numai un anumit sens filosofic cat si o traire poetica. Initial am scris alte cateva carti de filosofie. Chiar daca iubesc filosofia am simtit mereu ca-i lipseste acea poezie inerenta prin care Dumnezeu a cladit aceasta lume cu iubire. Cum altfel ai putea eprima filosofia dar si iubirea in teoria existentei de exemplu, sau ontologie cum o denumesc filosofii decat dand enunturilor o tenta poetica.

An de an am vazut noi si noi aparitii editoriale semnate Sorin Cerin, anul trecut de exemplu ati scos sase volume, cinci de aforisme si unul de poezii. Pana unde va merge acest urcus editorial?

M-am axat mai mult pe cugetari in ultima perioada. Anul trecut am publicat cele cinci volume care alcatuiesc Culegere de intelepciune, fiindca cel de-al saselea intitulat Revelatii 21 decembrie 2012 a aparut cu un an inainte, in 2008. Toate acestea au fost traduse ca sa apara in toamna acestui an in Statele Unite.

Am vazut pe pagina dumneavoastra de autor de pe Amazon.com sapte aparitii editoriale recente avandu-l ca editor pe celebrul Amazon.com, cum puteti sa explicati aceasta situatie nemaiintalnita in peisajul filosofic sau literar al unui filosof sau scriitor roman?

Este adevarat. De curand au aparut pe Amazon.com sapte carti. Sunt cele sase volume din ciclul Culegere de intelepciune. Pentru cei care doresc sa cumpere toate cele sase volume intr-o singura carte pot sa o faca, aparand si in formula unei singure carti. Fiindca ar fi avut cateva mii de pagini, doar Revelatii 21 Decembrie 2012 are cinci sute de pagini, fiind unul dintre cele sase volume, editorii au hotarat sa-i aloce un format urias si astfel sa ajunga undeva la vre-o opt sute de pagini.

Referitor la editie, am citit ca au aparut in editie Kindle. Ce anume inseamna aceasta?

Deocamdata au aparut in editie electronica, putand fi accesate pe iPod-urile Amazon.com dar in zilele urmatoare vor aparea si in editie paperback, adica pe hartie, toate cele sapte carti.

Pe plan mondial am vazut ca aveti un succes deosebit. Ati aparut alaturi de mari nume mondiale pe paginile elitiste de citate, atat americane cat si europene sau asiatice. Pagina de autor de pe Amazon.com da o imagine a valorii dumneavoastra ca autor. Spun asta fiindca stiu cat de mare notorietate trebuie sa ai pentru a avea o pagina de autor pe Amazon.com! Si eu am incercat sa inserez anumiti clasici romani dar nu am reusit…

Prima aparitie pe plan mondial am avut-o in ianuarie 2004 cu romanul Destiny. Abia acum, dupa aproape sapte ani, am primit vestea ca cei din stuff-ul central al Amazon.com au decis sa faca o astfel de pagina cu mine. Mi-au scris in acest sens.

Ce alte aparitii editoriale semnate Sorin Cerin vom putea citi in Romania?

Chiar si cartile in limba romana vor fi scoase pe viitor tot pe Amazon.com. De curand am primit o astfel de oferta din partea dansilor. Astfel ca cei care vor dori sa citeasca din mine o vor putea face comandand carti gigantului american Amazon.com, atat in format pe hartie cat si electronic, sau Kindle, adica pe iPod, mobil sau alte surse care pot stoca informatia. Zilele trecute cineva a deschis si o pagina Facebook cu mine. Ceea ce m-a bucurat a fost modul cum a reusit sa selecteze linkurile care duc la opera mea. Nu stiu cine este persoana dar tin sa-i multumesc.

Ce proiecte aveti pe viitor?

Cred ca la aceasta intrebare este cel mai greu de raspuns. Eu nu-mi fac niciodata un proiect scriitoricesc pentru viitor. Traiesc prezentul si atat. Scriu atunci cand simt ca am ceva de spus, ca o lacrima din Dumnezeul creatiei care spala fata gandurilor mele cu iubirea si destinul care se vor reliefa in opera mea. Daca as fi fost intrebat acum doi ani de cineva ce planuri aveam pentru viitor nu as fi putut sa-i raspund ca va urma sa scriu noua carti. Cred ca a fost perioada mea de apogeu in calitate de autor. Poate va fi si pe viitor. Cine stie. Doresc sa le multumesc si pe aceasta cale celor care prin criticile lor, prin gandurile lor scrise despre opera mea, m-au incurajat sa merg mai departe. In mod deosebit le multumesc domnilor Acad. Gheorghe Vladutescu si prof. Univ. Ion Dodu Balan.

Va multumesc pentru interviul acordat si sper ca voi citi si alte pagini la fel de profunde ca cele din Culegere de intelepciune, pe care le recitesc de cate ori am posibilitatea.

spot_imgspot_img