Energizante vandute, ca marca proprie, in reteaua Carrefour, sunt bauturile cu cele mai multe E-uri de pe piata romaneasca de profil, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania.
Cercetarea a vizat opt tipuri de produse, „achizitionate in mod aleatoriu si anonim din supermarketurile de pe teritoriul tarii”, se arata intr-un comunicat al organizatiei. „Din punct de vedere al numarului de E-uri, din cele opt produse analizate, 25% au in continut un numar de 3 E-uri, iar 37,5% au un continut de 6-E-uri”, potrivit ANPCPPSR.
De asemenea, bauturile energizante vandute pe piata romaneasca au un continut ridicat de zahar, a reiesit din acelasi studiu. „35,5% au in continut zahar, 25% au in continut indulcitori, 25% au in continut si zahar, si indulcitori”, arata cercetarea.
Astfel, bautura Energy Drink, distribuita in reteaua Carrefour, contine nu mai putin de 8 E-uri, printre care citrat de sodiu, zahar caramelizat, riboflavina, ciclamat de sodiu, benzoat de sodiu.
Urmeaza Wild Lion Energy Drink, produs in Romania si distribuit in hipermarket-urile Real, care contine 7 E-uri, printre care acesulfam si aspartam.
Celebra bautura produsa de Pepsico si recomandata pentru sportivi Gatorade Cool Blue, deoarece „inlocuieste mineralele pierdute”, contine 6 E-uri, potrivit aceluasi studiu, printre care acid citric, citrat de sodiu, fosfat de potasiu, acid ascorbic, esteri gliceri ai rasinilor de lemn. Acelasi numar de E-uri are si Red Bull Sugar Free.
Cercetarea a vizat si doua bauturi energizante distribuite in reteaua Mega Image, numite simplu „Energy Drink”, care contin 5 E-uri, varianta cu zahar, si 6 E-uri, varianta cu indulcitori.
In fine, cele mai putine substante de acest tip au fost gasite in Red Bull cu zahar si in Burn, cu numai 3 E-uri fiecare.
Care sunt efectele acestor E-uri?
Esterii glicerici ai rasinilor din lemn sunt aditivi alimentari folositi ca stabilizatori si emulsifianti, mai ales in industria bauturilor racoritoare. Acesta se mai gaseste pe eticheta alimentelor si sub denumirea de glicerol ester, guma de ester sau E445. Studiile efectuate atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, pe soareci de laborator au aratat ca un consum mai mare al aditivului E 445 poate duce la marirea ficatului, si chiar la deces. Desi cele mai inalte foruri stiintifice nu il recomanda pentru consum, pentru ca nu s-au facut suficiente …