10 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre anxietate

Definita ca fiind o emotie fundamentala, anxietatea este prezenta la oameni din toate colturile lumii. Chiar daca termenul poate suna usor strain, anxietatea este de fapt o emotie pe care am experimentat-o cu totii de nenumarate ori in viata, inca de la cele mai mici varste. Mai exact, anxietatea este o stare accentuata de neliniste, care ne creeaza impresia ca se va intampla ceva rau ce ne va pune in situatii de nesiguranta.

Ca orice alta afectiune fizica sau psihica, anxietatea are propriile simptome si efecte. Iata o scurta prezentare a celor mai comune dintre simptome si cum trebuie acestea contracarate:

1. Anxietatea devine uneori atat de puternica incat poate bloca gandirea. Cand suntem anxiosi, amigdalele noastre se aprind si trimit substante chimice catre lobul frontal al creierului, deconectandu-l.

2. Anxietatea este in general despre viitor. In timp ce poate adopta mai multe forme – anxietate generalizata, fobii, atacuri de panica, tulburari obsesiv-compulsive – cu fel si fel de simptome ingrijoratoare, somatice, precum noduri in stomac sau in gat, neliniste – anxietatea este de obicei despre ce se intampla in viitor. Acest lucru este in contrast cu depresia si cu vinovatia, care sunt de obicei despre trecut.

3. Exista anxietate rationala si irationala. Cea rationala face referire la problemele reale, cum ar fi interviul pentru viitorul loc de munca, faptul ca partenerul de viata nu a raspuns daca a luat sau nu copiii de la scoala, etc. Iar anxietatea irationala este, ei bine, irationala. Exemplu: vei avea un interviu dezamagitor pentru locul de munca dorit, nu vei primi niciodata acel post si, probabil, nu vei primi niciodata niciun loc de munca, astfel ca vei ajunge in mod inevitabil pe strazi.

4. Daca nivelul de anxietate devine prea mare, este din ce in ce mai greu sa te reincarci. Gandeste-te la anxietate ca fiind o scara cu trepte de la 1 la 10, cu 1 fiind nivelul calm, iar 10 fiind panica si coplesire maxima. Odata ce ajungi pana la un 7 sau 8, poate fi dificil sa te reincarci, sa cobori din nou pana la nivelul 1.

5. Anxietatea face ca totul sa fie mult prea important. Ea te impiedica sa observi lucrurile ce conteaza cu adevarat si sa iti stabilesti prioritatile. Te determina sa faci orice lucru impovarat de stres, de parca toate sarcinile ar fi la fel de importante precum interviul de la locul de munca dorit. Acesta este motivul pentru care mereu te simti coplesit – atat de multe de facut, atat de putin timp. Si daca ai o tendinta spre perfectionism, anxietatea este ca un combustibil aruncat pe foc, ceea ce inrautateste lucrurile.

6. Daca asculti ce iti spune anxietatea sa faci, ajungi sa te simti mai bine. Te simti nerabdator sa mergi la o petrecere unde nu cunosti pe nimeni. Mintea ta nelinistita iti spune sa ramai acasa in schimb; o faci, iar anxietatea ta scade. In mod similar, daca iti faci griji in legatura cu germenii din jurul tau si nu iti speli mainile o data, ci de mai multe ori, ingrijorarea ta scade. Toate acestea consolideaza acele circuite de anxietate din creierul tau.

7. Pe de alta parte, daca iti asculti anxietatea, lumea ta devine si mai mica. Deoarece anxietatea lucreaza pentru a-ti reduce lumea, este usor sa te bazezi pe ea din ce in ce mai mult. Pericolul este ca anxietatea va diminua granitele lumii tale. Nu mergi la petrecere, refuzi cat mai mult sa cunosti oameni noi, astfel ca in doar 6 luni ajungi sa iesi doar de cateva ori la evenimente, fapt ce iti lasa viata fara culoare, distractie si oportunitati.

8. Expertii in psihoterapie Bucuresti sustin ca anxietatea este mai frecventa la persoanele care prezinta anumite trasaturi de personalitate. Cei predispusi la anxietate sunt adesea autocritici si condusi de o multime de “ar trebui”. Ei tind sa-si internalizeze emotiile si sunt incomozi cand trebuie sa-si exprime emotiile puternice.

Oamenii anxiosi sunt adesea oameni “draguti”. Acest lucru este invatat din copilarie ca mecanism de supravietuire si, desi nu mai este eficient in lumea adulta, este dificil sa fie oprit.

9. Anxietatea poate masca alte emotii. Ca si cei predispusi la furie, oamenii predispusi la anxietate au adesea probleme in a discerne alte sentimente in afata de anxietate. Mania, tristetea, etc. pot fi transpuse si percepute ca anxietate.

10. La baza, anxietatea inseamna frica de lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *