10 sfaturi pentru curățarea bijuteriilor din aur

Bijuteriile sunt considerate unele dintre cele mai bune prietene ale femeilor, astfel că extrem de rar pot fi observate doamne sau domnișoare care să nu poarte cel puțin o bijuterie, mică și discretă. De asemenea, există și doamne pentru care purtarea unor bijuterii din aur este esențială, considerându-le un etalon în privința accesorizării.

Totuși, o bijuterie poate avea pentru posesor o valoare sentimentală. De aceea, în cazul unor bijuterii clasice cu o semnificație puternică pentru purtător se deteriorează, soluția o constă curățarea și recondiționarea acestora. 

Pentru a se bucura mai mult timp de bijuteria prețioasă, se recomandă ca posesoarea să țină cont de următoarele aspecte:

Când ar trebui scoase bijuteriile

  1. Înainte de a înota sau de a face alte activități ce implică efort fizic– apa sărată și clorul pot deteriora bijuteriile din aur.
  2. Înainte de aplicarea loţiunii de plajă cu factor de protecție sau a celei cu rol de a proteja pielea împotriva insectelor – aceste substanţe pot pătrunde în crăpăturile fine apărute deja pe suprafața bijuteriei, dar pot crea și un strat peste aceasta care îi va conferi un aspect mat și deteriorat.
  3. Când se stă în acțiunea directă a razelor soarelui – acesta poate avea o influența negativă chiar și asupra bijuteriilor.
  4. La contactul cu apa caldă – în acest caz, degetele se pot subția determinând astfel alunecarea și pierderea bijuteriei. 
  5. Înainte de a introduce mâinile în nisip sau pământ – fie că sunt la mare, în nisip, fie că sunt pasionate de grădinărit, se recomandă doamnelor ca înainte de a realiza astfel de acțiuni se scoată bijuteriile prețioase pentru a nu exista riscul de a le pierde.

Cum se pot curăța bijuteriile din aur?

1. Curăţarea aurului cu apă și săpun lichid – bijuteriile din aur pot fi scufundate într-un amestec format din apă și săpun lichid, timp de 15-20 de minute, după care sunt îndepărtate depunerile de praf și murdăria cu o periuţă cu peri moi, prin mişcări circulare.

2. Curățarea aurului cu oţet –  scufundarea bijuteriilor se poate face și într-un vas cu oţet, timp de 30 de minute, urmând apoi curăţarea cu o perie moale și uscarea bijuteriilor pe un şervet de bumbac.

3. Curățarea aurului cu bicarbonat – această soluție constă într-un amestec format din bicarbonat de sodiu, sare de masă și apă caldă, având rolul de a reda culoare iniţială a bijuteriilor.

4. Curăţarea aurului cu amoniac – bijuteriile din aur sunt introduse timp de un minut într-un amestec format dintr-o cantitate mică de  amoniac și una mai ridicată de apă, după care acestea se şterg bine și se lasă să se usuce pe un şervet textil.

5. Curăţarea aurului la bijutier – posesoarea bijuteriei are ca variantă apelarea la serviciile unui bijutier pentru a se ocupa de acest proces de recondiționare, mai ales că acesta utilizează tehnici și substanţe speciale de curățare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *