11.119 răniţi şi 1.651 de morţi, peste 900 decese în Siria / 7 zile de doliu naţional in Turcia / 45 de state oferă sprijin

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

UPDATE 20:20 Primăria din Tel Aviv, mesaj de solidaritate cu Turcia 

UPDATE 20:14  Nou bilanÅ£

  • 1.651 de morÅ£i în Turcia şi 968 în Siria
  • 5.606 de clădiri distruse
  • 6.445 de oameni scoşi de sub dărâmături până acum
  •  

UPDATE 20:03 Ţările din întreaga lume au confirmat sau au oferit sprijin pentru eforturile de salvare din sud-estul Turciei şi din Siria

UPDATE 20:40 Preşedintele Erdogan a anunÅ£at că au fost declarate 7 zile de doliu naÅ£ional in Turcia 

UPDATE 20:30 Specialişti din Marea Britanie se îndreaptă spre Turcia

Marea Britanie trimite o echipă de specialişti care să ajute la operaţiunea de salvare din Turcia.

 

Secretarul de Externe James Cleverly a confirmat că va fi trimisă o echipă de 76 de oameni, împreună cu câini dresaţi şi echipamente.

 

Răspunzând la o întrebare urgentă din Camera Lorzilor, ministrul Afacerilor Externe, Lordul Ahmad de la Wimbledon, a spus că salvatorii vor părăsi Marea Britanie cu un zbor charter luni seara şi vor ajunge în Turcia la ora 23:00 GMT. El a adăugat că vor începe lucrul „în cele 72 de ore critice”.

 

UPDATE 20:10 Crucea Roşie Britanică a eliberat imediat 25.000 de lire sterline din Fondul său pentru dezastre pentru a sprijini răspunsul imediat

 

Directorul executiv Mike Adamson a declarat: „Este şocant să vedem amploarea distrugerilor cauzate de acest cutremur – peste 1.000 de oameni au fost ucişi şi case, spitale şi drumuri au fost distruse în întreaga regiune.

 

„Prioritatea în acest moment este salvarea oamenilor din dărâmături, iar echipele Crucii Roşii şi Semilunii Roşii sunt la sol în Siria şi Turcia, oferind sprijin urgent în aceste ore critice.” 

 

UPDATE 20:00 Nou bilanÅ£ al victimelor: 11.119 răniÅ£i şi 1.651 de morÅ£i

UPDATE 19:30 Cutremurul din Turcia s-a simtit şi în Greoenlanda 

UPDATE 19:00 Presa turcă, mesaj emoţionant după seismul devastator: „Suntem 85 de milioane dar suntem o inimă”

UPDATE 18:00 Turcia a făcut solicitare oficială catre NATO pentru spitale de campanie complet echipate pentru condiţii meteo extreme.

UPDATE 17:00 Preşedintele Turciei, Recep Erdogan: Este cel mai mare dezastru din ultimele opt decenii

Turcia se confruntă cu cea mai mare calamitate naturală din ultimele opt decenii, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul seismelor produse în sud-estul ţării, soldate, potrivit celui mai nou bilanţ, cu cel puţin 1.498 de morţi şi peste 8.300 de răniţi.

UPDATE 16:00 13 ţări membre UE trimit echipe de căutare şi salvare în Turcia

13 ţări membre ale Uniunii Europene vor trimite echipe de căutare şi salvare în Turcia pentru cutremurele din Kahramanmaraş/ Balazs Ujvari, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei UE, a făcut o declaraţie despre cutremurele de 7,7 şi 7,6 din Kahramanmaraş, în cadrul conferinţei de presă zilnice.

 

Ujvari a raportat că au mobilizat peste 10 echipe urbane de căutare şi salvare din diferite ţări membre.

 

Declarând că ajutorul care urmează să fie trimis de Bulgaria, Croaţia, Cehia, Franţa, Grecia, Ţările de Jos, Polonia şi România a fost aprobat până acum, Ujvari a spus că Ungaria, Italia, Spania, Malta şi Slovacia au oferit şi ele asistenţă.

 

Ujvari a subliniat că UE nu a primit nicio solicitare de sprijin de la autorităţile din Siria până în prezent şi că acestea sunt gata să ajute dacă o primesc.

UPDATE 15:30 Incendii de-a lungul conductelor de gaze declanşate de cutremur

Au apărut videoclipuri care arată incendii mari izbucnind în aer în sudul Turciei, oamenii susţinând că seismul a făcut ca aceste conducte de gaz să explodeze şi să scape de sub control.

 

Ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a declarat în această dimineaţă că au existat daune grave la infrastructura energetică a ţării, inclusiv la conductele de gaze din apropierea epicentrului, dar nu a menţionat în mod special explozii.

UPDATE 15:00 Ajutoarele britanice vor ajunge în Turcia în această seară

Marea Britanie a răspuns cererilor de ajutor din partea Turciei, echipele de căutare şi salvare urmând să aterizeze în această seară în ţară.

 

Guvernul a trimis 76 de specialişti în căutare şi salvare, patru câini de căutare şi echipamente de salvare, care ar trebui să ajungă în Turcia până la ora locală 21:00.

UPDATE 14:30 Cel puţin 1.500 de persoane au fost ucise

În prezent, s-a confirmat că cel puţin 1.500 de persoane au murit în Turcia şi Siria, iar alte mii sunt rănite.

În Turcia, bilanţul victimelor a crescut la 1.014 morţi, potrivit agenţiei pentru dezastre din această ţară.

UPDATE 14:00 Turcia este nivelul 4 de alarmă pe asistenţă internaÅ£ională

O parte din aeroporturi au inceput sa fie deschise pentru a primi asistenţa.

UPDATE 13:00  Cutremurul a durat 100 de secunde, spune un seismolog care avertizează că vor urma mii de replici

Un seismolog a avertizat că Turcia şi Siria se pot aştepta la mii de replici în următoarele săptămâni sau luni, potrivit SkyNews.

UPDATE 12:40 Încă un cutremur de 7,7 grade a avut loc în Ekinozu. Al doilea de 5,9, în Kahramanmaraş

Într-o transmisiune în direct de către o televiziune turcă au fost surprinse prăbuşirea altor clădiri.

UPDATE – Azerbaidjanul va trimite o echipă de căutare şi salvare în Turcia. Un avion care transportă ajutoare, inclusiv corturi şi materiale medicale, va pleca spre Turcia „în scurt timp”, transmite CNN. 

 

UPDATE – Un castel vechi de secole a fost grav avariat 

Castelul Gaziantep, vechi de secole din Turcia, a fost grav avariat după ce un puternic cutremur şi replici au zguduit sudul ţării luni dimineaţă.

Domul şi peretele estic al Moscheei istorice Şirvani, care se află lângă castel şi se spune că ar fi fost construit în secolul al XVII-lea, s-au prăbuşit parÅ£ial. Conform săpăturilor arheologice, castelul a fost construit pentru prima dată ca turn de veghe în perioada romană în secolele II-IV d.Hr. şi s-a extins în timp. A luat forma actuală între anii 527-565 d.Hr. în perioada împăratului bizantin Iustinian I. 

 

 

UPDATE 12:30 – Cel puÅ£in 1.200 de persoane au fost ucise şi multe altele sunt rănite după un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade şi mai multe replici au provocat distrugeri pe scară largă în Turcia şi Siria, transmite SkyNews 

 

UPDATE 12:20 – Centrală nucleară parÅ£ial construită „nu a fost deteriorată” 

O evaluare a siguranţei va fi efectuată la o centrală nucleară aflată în construcţie în Turcia. Centrala nucleară Akkuyu nu a fost avariată, potrivit companiei ruse care a construit-o.

 

UPDATE 12:20 –  OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de unele zone din Turcia după cutremur

OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată după ce unele părÅ£i ale Turciei nu au raportat nicio ştire în urma cutremurului  din această dimineaţă.

„Autorităţile naţionale se vor concentra pe căutare şi salvare în acest moment”, a transmis un purtător de cuvânt al OMS.

 

 

UPDATE –  Recep Tayyip Erdogan transmite că 912 persoane au murit în urma cutremului din Turcia, iar în Siria, în jur de 320. Numărul persoanelor rănite ar fi de 5,383.

 

UPDATE  12:15 –  Liderii politici – reacÅ£ii la dezastrul din Turcia  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a declarat că alianÅ£a este în „deplină solidaritate” cu Turcia. 

Înaltul diplomat al Uniunii Europene Josep Borrell a declarat că blocul este „gata să ajute” Turcia după cutremurul de luni.

„Un cutremur devastator a zguduit Turcia şi Siria în această dimineaţă, cu moartea a sute de oameni şi rănirea multora. Gândurile noastre sunt la oamenii din Turcia şi Siria. UE este gata să ajute”, a spus Borrell.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a transmis „cele mai profunde condoleanÅ£e” victimelor dezastrului. 
Preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat că sprijinul din partea Europei „este  în pregătire”.

 

 

 

UPDATE 12:00 – SkyNews – BilanÅ£ul a ajuns la 670 de morÅ£i  

Potrivit CNN, cel puţin 670 de persoane au fost ucise în Turcia şi Siria după uriaşul cutremur de luni cu magnitudinea de 7,8.

În Siria, cel puţin 386 de persoane au murit, inclusiv 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, a raportat televiziunea de stat siriană.

Grupul „Câştile Albe”, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă a Siriei, a raportat, de asemenea, cel puţin 147 de morţi în zonele controlate de rebelii anti-Assad din nord-vestul Siriei.

Alte sute de oameni au fost, de asemenea, răniÅ£i în urma cutremurului, cu 648 de răniÅ£i în Alep, Hama, Latakia şi Tartus, a raportat televiziunea de stat siriană. Alte 340 de persoane rănite au fost raportate şi în zonele controlate de opoziÅ£ie. 

În Turcia, cel puţin 284 de persoane au murit şi peste 2.323 de persoane au fost rănite, a declarat mai devreme vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

Printre persoanele aflate sub dărâmături, s-ar afla un politician turc şi familia sa. Yakup Taş este membru al Marii Adunări NaÅ£ionale a Turciei din 2018. 

 

 

 

UPDATE 09:50 – SkyNews – 500 de persoane au fost ucise de cutremur. 

 

UPDATE 09:00- 350 de persoane ucise, potrivit SkyNews

UPDATE 08:30 – Erdogan: Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube 

Cu patru ore în urmă, preşedintele turc, Recep Erdogan, a scris pe Twitter: „Le transmit cele mai bune urări tuturor cetăţenilor noştri care au fost afectaÅ£i de cutremurul care a avut loc la Kahramanmaraş şi s-a simÅ£it în multe părÅ£i ale ţării noastre. Toate unităţile noastre sunt în alertă sub coordonarea AFAD.

Echipele noastre de căutare şi salvare au fost trimise imediat în zonele afectate de cutremur. Ministerul nostru de Interne şi Sănătate, AFAD, guvernatorii şi toate celelalte instituÅ£ii şi-au început activitatea rapid. 

Coordonăm şi lucrările iniÅ£iate după cutremur. Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube şi să ne continuăm munca„. 

UPDATE 08:20 – 230 de persoane au fost ucise, potrivit bilanÅ£ului publicat de AP News.  

UPDATE 08:00 –  200 de persoane au decedat, potrivit unui bilanÅ£ publicat de CNN

UPDATE 07:30 – AP News raportează că au fost ucise 195 de persoane în Turcia şi Siria. 

 

UPDATE 07:20 – S-au raportat 118 persoane ucise din cauza cutremurului, potrivit CNN

 

Ştirea iniÅ£ială – Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit centrul Turciei luni dimineaÅ£a şi a fost urmat de o replică puternică, zece minute mai târziu

Seismul s-a produs la o adâncime de 18 kilometri şi la o distanţă de aproximativ 33 de kilometri de Gaziantep, un oraş important şi capitală de provincie.

Oraşul aflat cel mai aproape de epicentrul cutremurului este Nurdagi, la aproximativ 26 de kilometri. Informaţii cu privire la potenţiale pagube sau victime nu sunt disponibile imediat, însă mai multe clădiri au fost serios avariate şi autorităţile sunt în alertă.

 

Cel puţin 17 persoane şi-au pierdut viaţa în cursul nopţii de duminică spre luni. Locuitorii din regiunea afectată cel mai probabil dormeau şi nu erau pregătiţi pentru unda de şoc ce a urmat.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a arătat susţinerea pe reţelele de socializare:

„Le transmit cele mai bune urări tuturor cetăţenilor noştri care au fost afectaţi de cutremurul care a avut loc la Kahramanmaraş şi s-a simţit în multe părţi ale ţării noastre. Toate unităţile noastre sunt în alertă sub coordonarea AFAD”, a scris Erdogan.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img