200.000 de euro daune morale pentru un bărbat din Piatra Neamț. Se infectase cu stafilococ în spital – Capital

200.000 de euro daune morale pentru un bărbat din Piatra Neamț. Se infectase cu stafilococ în spital

În anul 2015, un bărbat care lucra în domeniul construcțiilor a avut parte de ghinion și a fost victima unui accident de ciruculație. În timp ce acesta conducea un moped, un câine necontrolat de stăpânul său a produs accidentul în urma căruia bărbatul din Neamț a ajuns la Spitalul Județean Piatra Neamț.

În urma accidentului, bărbatul a avut o mână și un picior rupte, suferind două operații. În timpul analizelor, notează reporteris.ro, s-a descoperit că acesta era infectat cu Staphylococcus aureus, cunoscut sub numele de stafilococul auriu.

Acțiune depusă în 2017

Doi ani mai târziu, bărbatul în cauză a depus o acțiune de daune, spunând că a fost externat din spital fără să se fi vindecat de infecția nosocomială contractată în spital și fără să primească vreun tratament de specialitate. În consecință, operația nu s-a vindecat, având dureri și incertitudini cu privire la vindecare sau ameliorare.

Mai mult decât atât, bărbatul a fost trimis în judecată deoarece la momentul accidentului a fost descoperit cu alcoolemie. Acesta a fost condamnat cu suspendare și obligat la muncă în folosul comunității. Cu toate astea, la un proces anterior, a fost scutit de orele de muncă după ce a demonstrat că, în urma tratamentului inadecvat, are un picior mai scurt cu 4,5 centimetri.

Daune de 800.000 de euro

Sursa anterior menționată spune că bărbatul s-a internat la Clinica de Ortopedie și Traumatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Aici, analizele au confirmat prezenta stafilococului auriu MRSA.

Acesta a primit tratament, vindecându-se de agentul infecțios multirezistent. Medicii i-au spus bărbatului că cei de la Spitalul Piatra Neamț i-au administrat un tratament cu Tavanic sau Levofloxacina, explicând că fusese efectuat cu un antibiotic mediu, pentru infecții ușoare sau moderate.

Bărbatul a cerut magistraților ca unitatea medicală să plătească suma de 800.000 de euro drept saune morale și minim 10.000 de lei prejudiciu material. El a spus că prima sumă este justificabilă deoarece va avea nevoie toată viața de ajutor, proteze și medicamente.

„Spitalul de Urgență Piatra Neamț nu a asigurat condițiile de prevenire a infecțiilor nosocomiale, cu consecința nemijlocită a infectării reclamantului în timpul îngrijirilor mediale și al intervențiilor chirurgicale cu Staphylococcus aureus MRSA, infectare care a dus la consecința lipsirii de eficacitate a îngrijirilor medicale normale, la depășirea oricărei limite de vindecare, la afectarea permanentă a unui organ, la pierderea capacității de muncă și la un handicap perpetuu, la suferințe fizice și psihice care nu ar fi avut loc în lipsa infecției.”, se arată în acțiunea depusă de bărbat.

Spitalul se apără

După ce bărbatul a cerut aceste daune, Spitalul Județean Piatra Neamț se apărăr și spune că pacientul a venit cu infecția din exterior.

Spitalul a cerut respingerea acțiunii bărbatului, spunând cî stafilococul auriu este o bacterie care se întâlnește în mod normal în organismul uman.

 „(…) în prezenta speță, reclamantul se prezintă la spital cu o fractură deschisă de gambă tip I 1/3 medie gambă stângă cu deplasare, astfel încât au existat condiții favorabile activării bacteriei, care se afla într-o stare latentă în organismul reclamantului”, spunea spitalul.

O expertiză IML arată că infecția a fost luată din spital.

Sursă foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *