3 criterii importante in alegerea tencuielii decorative de exterior

Fie ca te afli in plin proces de renovare a fatadei locuintei, fie ca ai ridicat casa de la zero, iar acum esti in etapa de alegere a tencuielii decorative, cu siguranta vrei ca rezultatul sa fie unul pe masura asteptarilor. 

Trecerea timpului lasa urme asupra fatadei. Semne precum crapaturi in perete, deteriorari sau decolorare, te determina sa faci o renovare si deci sa cauti o tencuiala decorativa de exterior. In cazul in care casa tocmai a fost construita, atunci ea va primi pentru prima data acest strat final, numit tencuiala decorativa. 

Magazinele de specialitate pun la dispozitie o gama variata de produse, cu proprietati diferite. Daca un mester cu experienta stie exact ce are de cumparat, un incepator se poate simti pierdut intre atatea optiuni. In acest articol ne-am propus sa iti oferim ajutor si sa iti prezentam criteriile de alegere pentru tencuiala decorativa.

1. Textura

Asa cum stii, tencuiala decorativa de exterior este ultimul finisaj aplicat peste fatada casei. Prin urmare, rolul estetic este principal. Cu ajutorul acestei tencuieli vei infrumuseta aspectul locuintei tale. Dar nu trebuie sa te uiti doar dupa culoare, ci si dupa textura. Astfel, vei gasi: 

1. tencuiala decorativa fina, cu granulatii care sunt cuprinse intre 0.5 si 1.5 mm, iar aspectul final va fi unul neted;

2. tencuiala decorativa periata sau driscuita, cunoscuta popular sub numele de “bob de orez”, cu granulatii cuprinse intre 1.5 si 2 mm; confera fatadei un aspect uniform;

3. tencuiala decorativa striata, cu aspect de scoarta de copac, cu granulatii de dimensiuni mari, peste 2 mm.

2. Culoarea

La capitolul aspect estetic, alaturi de textura este si culoarea. Exista o varietate de nuante dintre care poti alege, in functie de preferintele tale sau ale membrilor familiei. Este bine insa sa stii si cateva recomandari, cand vine vorba de alegerea culorii pentru tencuiala decorativa:

 • asorteaza culoarea fatadei casei cu tamplaria si acoperisul;
 • culorile deschise sunt rezistente peste ani, pentru ca decolorarea se observa mai putin; in schimb, murdaria este mai vizibila in cazul lor;
 • culorile inchise se comporta mai bine la murdarie, dar se decoloreaza mai usor sub actiunea razelor solare, deci rezistenta in timp este mai mica;
 • se folosesc des albul, tonurile de maro, bej si crem, galbenul sau griul, fiind foarte usor de asortat cu acoperisurile maro, cu cele gri sau verzi;
 • tine cont si de culorile si aspectul zonei in care se afla casa.

3. Compozitia

Tencuiala decorativa are nu doar rol estetic, ci si rol de protectie in fata factorilor de mediu. In acelasi timp, trebuie sa permita peretilor sa respire, adica vaporii de apa sa poata trece dinspre interior spre exterior. Deci trebuie sa acorzi atentie si compozitiei tencuielii decorative, care determina proprietati distincte:

 • tencuiala decorativa minerala – nu absoarbe umiditatea si nu permite formarea mucegaiului si ciupercilor;
 • tencuiala decorativa siliconica – rezista la foc, nu permite infiltrarea apei, iar murdaria se curata usor; 
 • tencuiala decorativa silicata – are rezistenta foarte buna la umezeala si murdarie;  
 • tencuiala decorativa acrilica – rezista bine la intemperii si ofera o buna permeabilitate;
 • tencuiala decorativa mozaicata – este foarte rezistenta la socuri mecanice si intemperii.

Ce trebuie sa mai stii?

 • Tencuiala decorativa se aplica pe suprafata neteda, curata, desprafuita si uscata.
 • Se recomanda ca aplicarea tencuielii decorative sa aiba loc primavara sau toamna, sa se evite lumina directa a soarelui si conditiile atmosferice cu umiditate ridicata (ceata, ninsoare, ploaie).
 • Cu cat granulatia tencuielii este mai mare, cu atat si consumul de material creste.

In concluzie, retine ca tencuiala decorativa are atat un rol estetic, cat si de protectie. Analizeaza toate cele trei criterii mai sus mentionate (textura, culoare, compozitie), atunci cand faci achizitia si alege produsul potrivit proiectului tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *