4 strategii de economisire a energiei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Există multe modalități de a economisi energie în locuința ta, de la simple ajustări comportamentale până la îmbunătățiri la nivelul casei. 

Principalele motive pentru care conservarea energiei este necesară se referă la diminuarea valorii facturilor la utilități și protecția mediului. Iată cele mai comune zece moduri de a economisi energie la tine în locuință!

Ce este conservarea energiei?

În esență, conservarea energiei constă în folosirea unei cantități mai mici de energie pentru a reduce costurile și impactul asupra mediului. Ținând cont că resursele energetice disponibile pe planeta noastră sunt limitate, conservarea activă a energiei (atunci când este posibil) este cu atât mai benefică.

Nu uita că reducerea facturilor la energie depinde de alegerea unui furnizor potrivit. Așadar, consultă ofertele propuse de CezInfo.

Ce măsuri poți lua pentru conservarea energiei?

1. Modifică-ți comportamentele de zi cu zi

Pentru a reduce consumul de energie din locuința ta și pentru a avea facturi mai mici, nu trebuie doar să cumperi produse eficiente din punct de vedere energetic. Conservarea energiei se poate realiza și stingând luminile sau oprind electrocasnicele atunci când nu ai nevoie de ele. 

De asemenea, poți utiliza mai puțin aparatele cu consum mare de energie, efectuând manual sarcinile casnice, cum ar fi uscarea hainelor în loc să le pui în uscătorul electric sau poți spăla vasele manual în loc să folosești mașina de spălat vase.

Cele mai eficiente măsuri de a reduce facturile la energie sunt reducerea căldurii cu ajutorul unui termostat, iarna, respectiv utilizarea mai rară a aparatului de aer condiționat, vara. Costurile de încălzire și răcire ale unei case reprezintă aproape jumătate din facturile de utilități, astfel că aceste reduceri ale intensității și frecvenței încălzirii și răcirii oferă cele mai mari economii.

Nu uita că există instrumente pe care le poți folosi pentru a afla care aparate folosesc cel mai mult electricitate în fiecare zi.

2. Înlocuiește becurile

Becurile tradiționale consumă foarte multă electricitate, fiind necesară înlocuirea frecventă a acestora. Becurile cu halogen, becurile CFL și cele LED utilizează între 25 și 80% mai puțină energie electrică, rezistând de 3 până la 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale.

Deși becurile eficiente din punct de vedere energetic sunt mai scumpe, consumul redus de energie și durata de viață mai îndelungată contribuie la economii financiare pe termen lung.

3. Folosește prize inteligente

„Consumatorii fantomă” sau electricitatea utilizată de aparatele electronice atunci când sunt oprite sau sunt în stand-by, reprezintă o sursă majoră de risipă de energie. De fapt, se estimează că 75% din energia folosită pentru alimentarea electronicelor de uz casnic este consumată atunci când acestea sunt oprite și rămase în priză, ceea ce te poate costa sume destul de mari pe an. 

Prelungitoarele inteligente sunt o soluție perfectă pentru a elimina problema consumatorilor fantomă. Prizele inteligente pot fi programate să se oprească la o anumită oră, utilizând o telecomandă de la distanță sau ținând cont de starea unui dispozitiv.

4. Folosește lumina naturală

Iluminatul implică costuri cu energia electrică, iar utilizarea luminii de la soare este o modalitate intuitivă de a reduce consumul de electricitate. Dacă există posibilitatea, este mai bine să ai ferestre orientate spre nord și spre sud. Acest lucru permite o iluminare mai puternică în casa ta, reducând nevoia de a utiliza electricitatea.

spot_imgspot_img