5 afecțiuni oftalmologice ce pot apărea la copii și ce ar trebui să facă părinții

0
1
5 afecțiuni oftalmologice ce pot apărea la copii și ce ar trebui să facă părinții

Din păcate, copiii sunt expuși multor afecțiuni încă de la vârste fragede. Odată cu intrarea în colectivitate și schimbarea mediului de acasă, micuții reușesc să dezvolte boli destul de serioase, așa cum sunt și cele care afectează ochii. În rândurile ce urmează poți descoperi informații despre 5 dintre cele mai răspândite afecțiuni ale ochilor, precum și recomandări în cazul în care tu, ca părinte, te confrunți cu asemenea probleme.

Cum să acționezi și ce să faci dacă pruncul tău are probleme cu ochii

  • Conjunctivita, o afecțiune serioasă

Dacă observi că micuțul tău are ochii sensibili la lumină, prurit și secreții conjunctivale, atunci este semn că trebuie să mergi la medicul oftalmolog. Această boală, denumită conjunctivită, este una dintre cele mai des răspândite printre copiii care merg la creșă sau la grădiniță. 

Problema este că această afecțiune este destul de contagioasă, așa că, este posibil ca și alți membri ai familiei să o contacteze cu ușurință. Ce este de făcut în acest caz? Recomandat este să pruncul să ajungă la medic pentru un consult, urmând apoi ca tratamentul pe bază de picături speciale să fie efectuat acasă. Un părinte responsabil ar trebui să opteze pentru un consult oftalmologic pentru copii la Infosan și să descopere informații complete despre această boală și tratamentul prescris.

  • Strabismul ar trebui să îți pună semne de întrebare

Pruncul tău se uită ciudat la tine? Are privirea încrucișată atunci când te uiți în ochii lui? Ar putea fi un semn de strabism, afecțiune care se întâlnește la foarte mulți copii cu vârste destul de fragede. Instabilitatea oculomotorie se poate detecta încă de la 5 sau 6 luni ale bebelușului, iar cu cât este observat acest lucru mai repede, cu atât mai bine. Sfatul este să mergi cu micuțul tău direct la medicul oftalmolog pentru un consult și un eventual tratament, ce ar putea să se prelungească pentru mai mult timp. Indicat este să nu amâni momentul, ci să acționezi din timp pentru că, în cele mai multe cazuri, astfel de probleme se pot ameliora.

  • Ambliopia sau ochiul leneș

Atunci când unul din ochi nu percepe corect imaginea și nu gestionează informația primită este posibil să fie vorba de dezvoltarea ambliopiei, o altă afecțiune întâlnită la copii de vârste mici. Și în acest caz este recomandată fuga la oftalmolog pentru a putea beneficia de tratamentul optim. În caz contrar, lucrurile se pot înrăutăți, iar ceea ce se numește ochi leneș se poate transforma în timp în strabism, lucru pe care cu siguranță nu îl dorești pentru copilul tău.

  • Cataracta congenitală, o problemă extrem de serioasă

O altă afecțiune ce se dezvoltă la copii cu vârste fragede este cataracta congenitală, ce poate fi prezentă chiar de la naștere. Practic, cristalinul prezintă o pată albă opacă, lucru care poate afecta în mod cert vederea. Ceea ce duce la această afecțiune este chiar perioada de sarcină pentru că folosirea antibioticelor, apariția sifilisului și chiar toxoplasmoza se numără printre cauzele binecunoscute. Fără doar și poate, medicul oftalmolog este cel îndreptățit să le spună părinților tot ce ține de această afecțiune oculară, precum și tratamentele posible, în funcție de cazul prezentat.

  • Afecțiunea sistemului lacrimal

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare care, din păcate, apare la pruncii sugari este obstrucția de canal lacrimo-nazal. Acest lucru înseamnă că lacrimile sunt în exces, iar aici apar și secrețiile purulente, mai ales când și congestia nazală este prezentă.  În foarte multe dintre cazuri, această afecțiune poate dispărea, dacă se efectuează masaj sacului lacrimal, însă, este clar că medicul oftalmolog poate da verdictul și îndruma părinții către cele mai bune tratamente.


Așadar, acestea sunt 5 dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale ochilor la copii. Nu ezita să ceri ajutorul specialiștilor la cele mai mici semne ale unei posibile boli prezente, pentru că majoritatea acestora pot fi tratate la timp.

Sursă foto: Pexels.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here