5 lucruri importante despre incalzirea casei folosind o centrala pe lemne

Centrala termica pe lemne si carbuni Stropuva

Daca luati in considerare incalzirea locuintei folosind combustibil solid, atunci exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a investi in achizitia unei centrale termice pe lemne. Odata cu cresterea costurilor cu combustibilul, caldura oferita de arderea lemnului poate fi o investitie de economisire a banilor. Cu toate acestea, achizitia trebuie bine planificata iar alegerile trebuie facute cu atentie.

Trebuie sa va asigurati o cantitate ampla de lemn curat si uscat pentru centrala

Unii dintre cei mai buni copaci de recoltat pentru lemn de foc sunt:

  • artarul rosu;
  • stejarul;
  • fagul;
  • carpenul.

Tipurile de lemn tare, precum cele mentionate mai sus, va vor oferi cea mai buna rentabilitate a investitiei dvs printr-o ardere indelungata care va produce mai multa caldura. Trebuie deci sa faceti cercetari pentru a afla care sunt tipurile de lemn disponibile in zona dvs.

Lemnul de foc trebuie sa fie pastrat un an de zile dupa taiere pentru a se usca, iar astfel va fi redusa poluarea aerului precum si depunerile din cosul de fum. Lemnul verde va arde incet si va produce mult fum si particule. Cand acestea se acumuleaza in cosul dvs., creste riscul unui incendiu la cos. Drept urmare, trebuie sa va pregatiti lemnul de foc cu un an in avans.

Trebuie sa planificati depozitarea corespunzatoare a lemnului

Pentru a se usca, lemnul are nevoie de o circulatie buna a aerului. De asemenea, lemnul nu trebuie asezat direct pe sol si totodata trebuie depozitat intr-un mediu lipsit de umiditate.

Pastrat in conditii optime, lemnul va atinge starea ideala pentru ardere in 6-12 luni, astfel incat sa garanteze o ardere curata si un randament cat mai bun.

Incalzirea folosind o centrala pe lemne necesita munca suplimentara

Un lucru pe care majoritatea oamenilor nu il iau in calcul este timpul care trebuie investit pentru taierea si despicarea lemnului pentru incalzire. Exista de asemenea posibilitatea de achizitionare a lemnului gata pregatit pentru ardere, insa acesta va avea desigur un pret mai mare. Mai poti opta si pentru angajarea unei persoane care sa se ocupe de pregatirea lemnului contra-cost.

De asemenea, putina miscare nu a facut nimanui rau, ba dimpotriva. Poti renunta la abonamentul la sala de forta deoarece pregatirea lemnului necesita de asemenea eforturi generoase care te vor ajuta sa te mentii in forma.

Centralele termice pe lemne nu sunt ieftine, dar merita!

Costul initial pe care va trebui sa il suporti pentru achizitia unei centrale pe lemne se va dovedi destul de mare, mai ales daca iei in calcul si instalarea. Cu toate ca la inceput costurile se vor dovedi a fi destul de greu de digerat, economiile pe care le veti face folosind incalzirea cu lemne vor amortiza investitia. Iar dupa cativa ani de utilizare a centralei pe lemne, investitia ar putea fi considerata chiar profitabila!

Exista si cateva riscuri in incalzirea casei folosind lemnul

Un sistem de incalzire cu combustibil solid vine la pachet cu multe responsabilitati. Stropuva-Romania.ro ofera clientilor care achizitioneaza centrale de la iei o serie de recomandari pentru utilizarea si intretinerea centralei. Acestea trebuie respectate deoarece garanteaza o utilizare in siguranta.

Atat centrala cat si cosul de fum trebuie curatate frecvent. O ventilatie necorespunzatoare poate cauza acumulari de monoxid de carbon, ceea ce poate fi foarte periculos. Un detector de monoxid de carbon poate fi foarte util in acest sens.

Punand in balanta avantajele si dezavantajele incalzirii folosind combustibil solid, putem concluziona faptul ca o centrala pe lemne este foarte avantajoasa pentru incalzire. Garanteaza o ardere curata si totodata o eficienta ridicata, pentru a putea incalzi o locuinta cu costuri minime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *