5 mituri combatute despre cariera de politist

Exista cateva meserii care devin, in cel mai bun caz, tinte ale glumelor, iar in cel mai rau, semnale de alarma automate pentru cei din jur. Meseria de politist a fost ridiculizata in numeroase moduri, incepand de la sus-amintitele bancuri si terminand cu adevărate diatribe muzicale la adresa oamenilor legii. Desi multe dintre atacurile la adresa politistilor nu sunt intru totul serioase, tendinta catre satira face publicul larg sa desconsidere oamenii care lucreaza in această breasla.

 Totodata, specificul meseriei de politist duce la aparitia unor mituri și prejudecati. Cat este adevar și cat este hiperbola sau umor, vom incerca sa aflam in cele ce urmeaza. Vom analiza cele mai cunoscute prejudecati despre cariera in Politie și vom aduce propriile amendamente (sau amenzi). 

1. Politistii sunt slab pregatiti

Nucleul celor mai multe bancuri cu politisti, mitul slabei pregatiri, poate fi combatut dacă ne uitam la planul de invatamant al Academiei de Politie. Facultatile din cadrul acestei institutii de invatamant cuprind domenii precum Politie, Politie de frontiera, Jandarmerie, Arhivistica și Stiinte juridice și administrative. 

Pentru admiterea la oricare dintre aceste programe, este necesara o evaluare stricta la limba romana, istorie si o limba străina. Proba de limba romana presupune si cunostinte temeinice de gramatica studiata in ciclul gimnazial – altfel spus, trebuie sa faci o recapitulare serioasa pentru a obtine note mari la examenul de admitere. In plus, cele mai multe specializari din cadrul Academiei presupun si o probă sportiva, care pune viitorii studenti in la fel de mare dificultate ca si probele scrise.  Asadar, orice tanar care-si doreste sa se inscrie la Academie va trebui sa se pregateasca sarguincios. 

2. Sistemul romanesc de formare a politistilor lasa de dorit

Adiacent primului punct, acest mit se referă la neincrederea publicului larg fata de sistem – mai mult decat o slaba  calitate umană a organelor de lege, oamenii acuză sistemul de invatamant care-i formeaza pe politisti. Dar adevarul este ca, dupa o admitere in sine dificila, urmeaza cursuri care fac apel la multiple ramuri de cercetare. 

Astfel, toti studentii vor avea cursuri de drept, de teorii si tactici in cazul interventiilor, de criminalistica si criminologie, dar si de educatie fizica riguroasa. In plus, cursurile au durata de trei ani (exceptie facand Facultatea de Drept din cadrul Academiei, a carei durata este de patru ani) – pregatirea oamenilor legii din alte tari are, de multe ori, o durata mai scurta, asa cum este cazul in Statele Unite ale Americii, unde diploma de studii superioare nu este obligatorie pentru un politist, iar formarea propriu-zisa dureaza în jur de jumatate de an. 

3. Mediul politienesc este obligatoriu violent

Atunci cand ne gandim la un politist, ne vine in minte imaginea unei persoane care lucreaza pe teren, luptand corp la corp impotriva unor infractori recalcitranti in fata arestului. Este cert ca meseria de politist implica mai multe riscuri decat intrarea in alte bresle, insa trebuie sa retii ca Politia are mai multe departamente, fiecare cu propria specializare si cu grade variabile de primejdie. 

Iar aici vorbim doar despre bransele care lucreaza pe teren. Slujbele de birou sunt la fel de importante in mediul politienesc – sunt multe sarcini de ordin administrativ care trebuie rezolvate in cadrul sectiei. De asemenea, arhivistii, criminalistii si criminologii sunt esentiali pentru solutionarea cazurilor dificile. 

4. Procedurile Poliției stagneaza sau involueaza

Cetatenii neincrezatori in actiunile Politiei ajung foarte des sa considere că institutia nu progreseaza deloc. Totusi, statisticile ii contrazic: studiile efectuate asupra persoanelor disparute in Romania arata ca acum douazeci de ani, rata disparitiilor neelucidate atinsese cote alarmante. In prezent, 95% dintre cazurile de disparitie, care au loc indeosebi in randul tinerilor, sunt solutionate in primele zile de la anuntarea organelor de politie. 

De asemenea, masinile de politie devin din ce in ce mai performante odata cu trecerea timpului – mentionam faptul ca pe Autostrada Soarelui se folosesc autoturisme Seat Leon, care sunt foarte puternice. Totodata, numarul masinilor de politie este in crestere, astfel incat patrularea devine mult mai usoara. Sunt folosite si din ce in ce mai multe mijloace de transport alternative, precum motocicletele, pentru a permite deplasarea mai rapida prin traficul congestionat din orasele mari. 

5. Este o lume a barbatilor

In prezent, mai putin ca niciodata! Numarul fetelor care se inscriu la Academie creste de la an la an. Asadar, Academia de Politie s-a transformat intr-un mediu egalitar, in care o femeie se poate indrepta spre sarcinile din interiorul sectiei, dar se poate orienta la fel de bine si spre munca de teren. 

In concluzie, daca te intereseaza o cariera in care sa-ti ajuti semenii, sa sustii justitia si sa te si dezvolti pe plan personal, Academia este o cale sigura de a-ti atinge scopurile. Iti recomandam sa comanzi carti pentru admiterea la Academia de Politie si sa afli mai multe – ne-am informat din surse sigure! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *