5 nevoi ale persoanelor varstnice

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

De cele mai multe ori imbatranirea implica nevoi aditionale din partea seniorilor, care trebuie indeplinite pentru a mentine o calitate crescuta a vietii.

Chiar daca aceste nevoi difera de la o persoana la alta, unele necesitand supraveghere continua, in timp ce altele pot fi mai independente, exista totusi cateva nevoi mult mai des intalnite in randul varstnicilor cum ar fi:

Nevoia de miscare

Deoarece persoanele in varsta doresc sa fie cat mai independente, mobilizarea reprezinta un factor foarte important, chiar daca implica doar miscarea prin domiciliu.

Pentru a indeplini aceasta nevoie, pot fi folosite diferite mijloace de ajutor si sustinere cum ar fi cadre, bastoane sau chiar scaune rulante.

Aditional, pentru o crestere mai mare a independentei, mobilierul si alte utilitati pot fi modificate pentru a fi mai accesibile, cum ar fi schimbarea locatiei manerelor sau instalarea barelor de sustinere in toaleta.

Sanatatea mintala

Avand in vedere ca inaintarea in varsta reprezinta un factor semnificativ de risc pentru diferite afectiuni neurodegenerative cum ar fi boala Parkinson si boala Alzheimer, sanatatea mintala reprezinta un factor foarte important pentru seniori.

Chiar daca exista varstnici cu tulburari de memorie, care necesita tratament si atentie speciala, sanatatea mintala nu reprezinta doar tratarea afectiunilor aparute deja.

Aceasta poate include si prevenirea si ameliorarea altor stari cum ar fi singuratatea sau depresia prin mentinerea legaturii cu familia, participarea la diferite activitati de grup cu alti seniori si asa mai departe.

Crearea unui mediu sigur atat pentru seniorii cu probleme cognitive, cat si pentru cei care doresc companie si socializare este importanta pentru cresterea calitatii vietii.

Accesul la servicii medicale

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cateva dintre cele mai comune afectiuni intalnite in randul seniorilor includ cataracta, osteoartrita, diabetul, dementa, boala pulmonara obstructiva cronica etc [1].

Din cauza numarului mare de afectiuni si probleme de sanatate, una dintre cele mai mari nevoi pentru un senior este accesul la serviciile medicale necesare.

Aceasta nevoie poate fi indeplinita fie prin alegerea serviciilor la domiciliu, fie prin serviciile de ajutor pentru nevoile persoanelor varstnice, gasite de obicei in camine create special pentru bunastarea seniorilor.

In functie de severitatea si numarul afectiunilor pe care seniorul le are, poti alege optiunea corespunzatoare, care poate include servicii periodice la domiciliu sau servicii medicale continue la camin.

Nevoia de activitate

Sedentarismul trebuie evitat, in special in randul varstnicilor. Mai mult decat atat, multi dintre ei prefera sa aiba o activitate zilnica sau un hobby, pentru a-i tine in miscare si pentru a le da o responsabilitate.

Aceste activitati pot ajuta la prevenirea singuratatii prin socializarea cu alti seniori si pot indeplini si nevoia de miscare mentionata mai sus, in functie de activitatea aleasa.

Una dintre cele mai usoare hobby-uri pentru seniori este gradinaritul, deoarece poate fi modificat in functie de fiecare persoana in parte (plante mai putin pretentioase, amplasarea ghivecelor la nivel accesibil etc).

Alimentatie sanatoasa si echilibrata

Pentru ca varstnicii sa fie cat mai activi si sanatosi, alimentatia acestora trebuie sa fie corespunzatoare.

In functie de fiecare senior in parte si de potentialele afectiuni prezente, dieta recomandata poate varia, pentru a oferi nutritia necesara cazului respectiv.

Pe langa alimentatie, asigurarea ca batranii consuma cantitatea necesara de lichide intra tot in domeniul unei diete sanatoase.

Poti opta pentru un nutritionist personal, daca varstnicul este ingrijit la domiciliu, sau poti alege un camin de batrani care ofera meniu sanatos si personal calificat pentru a se ocupa de aceasta nevoie.

Imbatranirea nu inseamna renuntarea la independenta, la placeri sau la hobby-uri. Chiar daca seniorii pot prezenta nevoi in plus legate de ingrijire si sanatate, acestia vor necesita si activitati de socializare si de miscare, printre multe altele.

Intrucat ai la dispozitie numeroase optiuni pentru a indeplini aceste nevoi, asigura-te ca faci alegerile corecte pentru a mentine calitatea vietii seniroului, cat mai ridicata!

Referinte:

  1. “Ageing and Health.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health. Data accesari: 20.11.2022
spot_imgspot_img