5 probleme frecvente ale bateriei de la mașină

Bateria este cea mai importantă parte a oricărui vehicul ce pune în funcțiune toate părțile și componentele ale unei mașini. Totuși, de multe ori aceasta este pusă în pericol prin folosirea necorespunzătoare sau manevrarea stângace a mașinii. În medie, durata de viața a unui acumulator auto este între doi și cinci ani, în funcție de modul de folosire și numărul verificărilor de rutină.


Care sunt factorii ce pun în pericol un acumulator auto?

  1. Principalul factor care contribuie la scăderea duratei de viață a bateriei sau chiar la defectarea acesteia sunt temperaturile crescute. Motorul în sine produce deja căldura atunci când se află sub capotă, iar zilele călduroase de vară pericliteaza substanțial sănătatea mașinii, deoarece bateria se poate descărcat spontan prin supraîncălzirea. În cazul în care aceasta nu mai funcționează deloc, acumulatoarele auto de la Sorgeti reprezintă o soluție potrivită pentru înlocuirea bateriei uzate într-un timp cât mai scurt.
  2. Temperaturile extrem de scăzute au și ele un efect dăunător asupra longevității motorului. Vremea rece are un efect negativ asupra reacției chimice care are loc în interiorul acesteia, ceea ce face încărcarea mai lentă și poate afecta reacția inițială necesară pentru a porni motorul. De aceea, se poate observa în timp o creștere a duratei de aprindere a motorului în sezonul rece și chiar ulterior.
  3. Dacă sursa de alimentare de 12 V a vehiculului este utilizată în mod constant pentru utilizarea altor dispozitive precum DVD playere sau mini frigidere instalate în interiorul mașinii pentru călătorii de weekend, atunci este posibili ca baterie să se epuizeze rapid. O soluție pentru acest inconvenient sunt bateriile cu o putere mai mare de încărcare ce pot face față descărcărilor multiple.
  4. Oprirea constantă și apoi repornirea motorului este o modalitate ușoară de a-i reduce eficiența în timp. Efortul suplimentar de a extrage putere pentru a porni motorul de mai multe ori într-o perioadă scurtă de timp poate scurta durata de viață a motorului. Evitați oprirea ei la semafor doar pentru a economisi cantități mici de benzină sau motorină, atâta timp cât nu există un ambuteiaj în trafic cu o perioada mai lungă de timp de ședere.
  5. Bateria trebuie să fie poziționată bine pentru a nu produce vibrații ce pot rezulta ulterior în scurtcircuite interne sau defecțiuni. Verificați și fixați bateria cât de des posibil, mai ales dacă conduceți frecvent pe drumuri accidentate, de țară sau cu gropi multe. Salturile survenite în urma obiectelor aflate în fața mașinii pot decentra cu ușurință acumulatorul.
  6. .Alternatorul este compus din numeroase dispozitive electrice ce încarcă motorul în timpul utilizării. Dacă suspectați cea mai mică defecțiune apelați la un service auto pentru a rezolva problema din timp. Semnul cel mai comun al unui alternator defect este mirosul de încins produs de o presiune mare asupra curelelor care pun în funcțiune  roata de transmisie.


Întotdeauna, este bine să testați tensiunea la ieșire a bateriei auto la diferite perioade de timp pentru a asigura o utilizare de lungă durată. Acest lucru se poate realiza cu ușurință prin service-urile auto sau un tester de baterie.

Mașina în sine este un corp ce funcționează din mai multe componente ca un întreg. Atâta timp cât asigurați buna funcționare a pieselor cât și a inimii vehiculului, motorul, aceasta poate să funcționeze pe o perioada lungă de timp.

Sursa foto: Unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *