6 lucruri pe care le poti face in cazul unui incendiu

In orice situatie, prevenirea incendiilor este primul lucru de care ne ocupam. In cazul institutiilor, a birourilor sau a oricarui loc public, se impune obtinerea unui aviz ISU pentru a putea functiona, iar obtinerea acestuia presupune indeplinirea unor conditii bine determinate de prevenire a incendiilor. Mai mult, personalul este instruit periodic la locul de munca pentru a stii exact ce trebuie sa faca intr-o situatie de incendiu.

Din pacate, cand vine vorba despre siguranta propriei case, lucrurile nu sunt la fel de bine puse la punct.

Nu este nevoie sa menionam cat de periculos poate fi un incendiu si nici faptul ca acesta se poate solda cu daune enorme, atat materiale cat si umane. Ne vom opri, insa, asupra catorva lucururi de care ar trebui sa tinem cont in cazul unui incendiu.

Tine un extinctor la indemana

Cu toate ca achizitionarea unui extinctor pentru casa este un lucru care se face foarte rar, acesta ar putea fi de un real ajutor la declansarea unui incendiu domestic. Extinctoarele sunt foarte importante si ar trebui sa existe cate unul in fiecare casa. Totodata, extinctorul trebuie tinut intr-un loc usor accesibil, cat mai la indemana, astfel incat sa poate fi rapid accesat in caz de necesitate.

Alerteaza persoanele din casa

Nu te baza pe detectoarele de fum sau pe faptul ca stiu ce se intampla si informeaza tote persoanele din casa despre situatia aparuta strigand cat mai tare. Fumul si caldura sunt foarte periculoase si pot duce la lesin. Asigurati-va ca toti cei din casa sunt constienti si informati despre ceea ce se intampla.

Suna la 911

Dupa ce ai iesit din casa suna la 911. Nu pierde timpul cautand mobilul deoarece poti fi invaluit de flacari. Iasi din casa si cere vecinilor sau trecatorilor sa te ajute sa suni la pompieri.

Nu pierde timpul cu obiectele de valoare

Cand te afli intr-o casa cuprinsa de incendiu, nu pierde timpul incercand sa strangi lucrurile de valoare. Tot ce conteaza in aceste momente este sa ii alertezi pe toti membrii familiei si sa iesiti cat mai repede din casa.

Ce sa faci daca iti iau foc hainele

Daca hainele de pe tine iau foc, nu alerga. Arunca-te la pamant, sau pe podea, si rostogoleste-te pentru a stinge focul. Pentru a te proteja de temperaturile ridicate si de fumul gros, incearca sa ramai cat mai aproape de sol sau de podea.

Acopera-ti nasul

In timpul unui incendiu in casa, acopera-ti nasul cu un prosop sau o carpa umeda. Acest lucru impiedica patrunderea fumului in plamani. De asemenea, acopera fetele copiilor cat mai mult posibil. Nu alerga intr-o camera plina de fum sau de flacari, pentru ca te expui unui pericol foarte mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *