O dată cu sosirea sezonului cald lucrurile încep să se schimbe în grădina ta. Aceasta are alte nevoi, față de sezonul rece, astfel că ar trebui să începi pregătirile necesare pentru a o ajuta să revină la viață. Iată care sunt cele mai eficiente sfaturi și recomandări pentru grădina ta astfel încât aceasta să poată arăta minunat chiar și atunci când temperaturile cresc.
Ocupă-te de sistemul de irigare!
Primăvara și vara grădina ta va avea nevoie de apă din belșug, așa că va trebui să investești într-un sistem de irigare. Poți opta pentru un furtun pentru gradină cu ajutorul căruia să acoperi o suprafață cât mai mare de teren, pentru a-ți ușura munca.
Furtunul poate fi conectat la un rezervor sau la rețeaua de alimentare exterioară, iar dimensiunea sa trebuie să fie aleasă în funcție de distanța față de punctul de alimentare. Poți opta pentru un furtun extensibil, în cazul în care distanța este considerabilă sau poți alege un furtun armat, dacă ai nevoie de un furtun rezistent în orice condiții.
Instalează plase de umbrire în zonele cultivate
Dacă ai zone în care ai cultivat răsaduri sau plante care sunt relativ sensibile la soare atunci plasele de umbrire sunt cea mai bună soluție. Plasele sunt special concepute astfel încât să permită aerisirea facilă, în timp ce deopotrivă este păstrată o temperatură răcoroasă în zona plantelor. Plasele de umbrire se instalează cu ușurință, nu necesită modificări la nivelul grădinii, iar în plus sunt foarte accesibile ca preț.
Realizează lucrările de întreținere a solului
Pentru ca plantele să se dezvolte cât mai armonios este necesară îngrijirea temeinică a solului. Pentru aceasta va fi nevoie de efectuarea lucrărilor de săpare, plivire și greblare, astfel încât terenul să fie afânat și pregătit pentru plantarea unor noi soiuri de plante.
Este important să fie folosite scule adecvate pentru aceste lucrări, precum hârlețul și sapa, pentru că acestea oferă un control deplin asupra lucrărilor, mai ales pe suprafețe mici.
Plantarea gazonului și tunderea ierbii
Pentru o grădină cu adevărat estetică, plantarea gazonului este esențială. Poți opta fie pentru gazon sub formă de semințe, pe care îl poți planta singur, fie pentru gazon precrescut, sub formă de fâșii pe care le poți așeza pe suprafața terenului, astfel încât acesta să se înrădăcineze.
Gazonul va avea nevoie de o tăiere constantă, pentru un aspect unitar, iar în acest caz se dovedește a fi utilă o mașină de tuns iarba. Aceasta este o opțiune foarte bună pentru suprafețele de grădină relativ mici, pentru că ușurează procesul de mentenanță și de prevenire a creșterii buruienilor.
Pregătește erbicide și insecticide
Protecția împotriva dăunătorilor este foarte importantă, indiferent dacă vorbim despre grădini cu flori sau despre grădini cultivate. Este important să alegi erbicide și insecticide blânde, care să nu afecteze solul și plantele. Din acest motiv este recomandat să apelezi la sfatul specialiștilor în alegerea produselor utilizate, tocmai pentru a fi sigur că grădina arată impecabil, că este ferită de dăunători și de cuiburile acestora și că solul este protejat de influența substanțelor nocive.
Pentru a aplica insecticidele și erbicidele va fi necesar să folosești o pompă pentru stropit, precum pompele folosite pentru udarea grădinii. Acestea pot fi folosite în anumite situații și pentru substanțele de acest tip, câtă vreme acestea nu sunt corozive și nu distrug materialele din care este realizată pompa.
Aplicarea fertilizanților
Fertilizanții vor ajuta plantele să crească mai ușor, prin aportul de nutrienți. Alege așadar o pompă pentru aplicarea fertilizanților și aplică în mod corect substanțele astfel încât plantele pe care le-ai cultivat în grădină să poată crește armonios.
În sezonul cald cresc nevoile plantelor din grădina ta, așa că ar trebui să le ai în vedere pe fiecare în parte. Oferă apă solului, fertilizanți și nutrienți și protejează grădina de soare excesiv, de vânt și de dăunători.