7 lucruri pe care să le iei în considerare dacă ai nevoie de un credit

În zilele noastre, cei mai mulți oameni au cel puțin un credit la o bancă sau o instituție nebancară. Pentru persoanele cu venituri modeste, împrumuturile financiare reprezintă cea mai simplă modalitate de a-și rezolva anumite probleme atunci când nu au cum să economisească bani. 

Din păcate însă, multe persoane nu se documentează prea bine înainte de a accesa un împrumut, indiferent că este vorba despre renovarea casei, cumpărarea  unei locuințe sau a unui autoturism, ori rezervarea unei vacanțe. Pentru ca aceste informații importante să ajungă la tine cât mai repede, îți explicăm în acest articol tot ce trebuie să știi înainte de a lua credite de la Mikrokapital sau de la altă instituție financiară.

1. Siguranța

Primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când vrei să-ți faci un credit este siguranța pe care o prezintă. De aceea, este important să cunoști cât mai multe aspecte despre instituția de credit, renumele său, piețele financiare unde activează și transparența de care dă dovadă. Este indicat să îți îndrepți atenția către companii specializate în acest domeniu, care îți oferă soluții avantajoase și asigurări pe termen lung, indiferent de natura creditului solicitat.

2. Scorul de credit

După ce ai analizat cu atenție instituția de la care vrei să împrumuți bani, trebuie să iei în calcul și reputația ta. Mai exact, scorul tău de credit are un impact asupra împrumutului pe care vrei să-l obții. Dacă ești un bun platnic, te poți aștepta ca dobânda să fie avantajoasă, însă pentru un scor mediu sau slab, valoarea ratelor va fi probabil mai mare, pentru că prezinți un risc ridicat.

3. Suma împrumutată

Valoarea totală a împrumutului depinde de scopul acestuia și de perioada pentru care faci creditul. Veniturile tale lunare sunt cele care determină suma pe care o poți accesa. Însă trebuie să te simți confortabil cu ratele și sumele pe care trebuie să le achiți, ca să nu te simți copleșit de datorii. Așadar, înainte de a opta pentru o anumită sumă de bani, stabilește exact de ce ai nevoie și nu te împrumuta mai mult decât îți trebuie.

4. Moneda în care iei creditul

Un aspect important pentru orice tip de împrumut este moneda în care vei accesa creditul. Ia în considerare faptul că, în cazul în care este vorba de o monedă străină, pe parcurs sunt șanse să apară devalorizări ale leului, care vor determina creșterea ratei lunare. Cel mai bine ar fi să iei un credit în moneda în care ești plătit.

5. Gradul de îndatorare

Cu toate că multe instituții bancare acceptă un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile lunare, este indicat ca rata să nu depășească jumătate din câștigul tău. Dacă este vorba de un credit pe termen lung, este dificil să anticipezi care va fi evoluția salariului tău, așa că asigură-te încă de la accesarea împrumutului că rata lunară nu va fi greu de plătit dacă întâmpini o situație financiară mai puțin favorabilă.

6. Valoarea dobânzilor

Fluctuațiile dobânzii sunt importante pentru orice credit. Prin urmare, ține cont de dobânda anuală efectivă (DAE), care exprimă valoarea totală a creditului și nu are valoare fixă. De asemenea, calculează dobânda lunară înmulțind suma împrumutată cu rata dobânzii și numărul de zile pentru care a fost încheiat contractul pentru împrumut. 

În funcție de instituția care îți acordă creditul, poate fi vorba și de o dobândă aplicabilă dacă ai rate restante. În plus, există și o rată medie a dobânzii, respectiv un indicator pentru dobânzile la creditele în lei, euro sau altă monedă, calculat la 3 ori 6 luni.

7. Taxele și comisioanele

Înainte de a semna un contract de credit, asigură-te că ai analizat și lista completă a comisioanelor, cum ar fi cel pentru analiza dosarului, administrarea conturilor, utilizarea unor servicii de internet banking sau penalitățile percepute. Compară mai multe oferte, pentru că toate aceste comisioane și taxe adunate îți pot crește considerabil rata creditului.

Contractarea unui împrumut reprezintă o decizie importantă, mai ales dacă este vorba despre o sumă mare, pentru o perioadă lungă de timp. Cercetează atent piața și asigură-te că alegi cele mai avantajoase condiții de rambursare, astfel încât să nu întâmpini probleme financiare mai mari pe parcursul anilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *