8 cele mai interesante curiozități despre energia eoliană

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Vântul, acea forță invizibilă a existat dintotdeauna în viețile noastre. Cel mai important lucru despre vânt este faptul că prin intermediul tehnologiei s-a reușit să se transforme puterea sa în energie electrică.

Domeniul energiei eoliene nu este însă un aspect cu totul nou. De-a lungul a mii de ani, vântul a fost și continuă să fie o sursă vitală de energie pentru oameni. Descoperă, așadar, 8 curiozități despre energia eoliană:

1. Morile de vânt sunt utilizate din anul 2000 î.e.n.

Au fost dezvoltate pentru prima dată în Persia și China. Marinarii antici utilizau energia eoliană pentru a naviga în diferite ținuturi, iar fermierii o foloseau pentru sucțiunea apei  și pentru zdrobirea boabelor.

2. Prima turbină eoliană modernă a fost construită în 1940, în Vermont, SUA

În 1941, turbina eoliană Smith Putnam a fost racordată la sistemul local de distribuție electrică. Turbina a funcționat timp de 1100 de ore înainte ca o lamă să se defecteze într-un punct care nu fusese întărit din cauza lipsei de material din timpul războiului. Ar fi fost cea mai mare turbină eoliană construită vreodată până în 1979.

3. Albert Betz (1885-1968) a fost un fizician german și pionierul tehnologiei turbinelor eoliene

În 1919, a descoperit teoria energiei eoliene, pe care a publicat-o în cartea sa, Wind-Energie.

4. Cum se obține energia eoliană?

Turbinele recepționează energia cinetică a vântului și o modifică în energie mecanică. Generatoarele transformă, apoi, acea energie mecanică în energie electrică.

5. Energia eoliană reprezintă o alternativă la combustibilii fosili – tendință în creștere în multe țări, în special în Europa.

6. Cea mai mare turbină eoliană din lume se află în SUA în Hawaii.

Are o înălțime de 20 de etaje și are lame lungi cât un teren de fotbal.

7.  Palele turbinelor eoliene foarte mari pot ajunge până la 200m.

8. O turbină eoliană are până la 8.000 de componente diferite.

Concluzii

Datorită faptului că energia eoliană reprezintă o sursă curată, gratuită și abundentă, precum și a eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice, câștigă tot mai mult teren. De aceea, pentru o lume sustenabilă este important să înlocuim utilizarea combustibililor fosili pentru generarea energiei cu surse alternative de energie.

spot_imgspot_img