A fost obținută prima imagine a găurii negre din centrul galaxiei noastre

​Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre se numește Sagittarius A* (Sgr A*), se află la 26.000 de ani lumină de Terra și are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Colaborarea EHT, care în 2019 a obținut prima imagine a unei găuri negre, a anunțat joi că a obținut o imagine a găurii negre din centrul Căii Lactee.

Prima imagine a gaurii negre din centrul galaxiei noastreFoto: Event Horizon Telescope

A fost nevoie de câțiva ani pentru a obține și rafina imaginea. Anunțul a fost făcut de Ferryal Ozel de la University of Arizona. Imaginea de acum a fost mult mai greu de obținut decât cea prezentată acum trei ani.

Anunțul a fost făcut în cadrul a șase conferințe care s-au ținut simultan în SUA, Germania, China, Mexic, Chile, Japonia și Taiwan.

M87, prima gaură neagră a căreia imagine a fost obținută de EHT se află la 54 milioane de ani lumină, deci de peste 2.000 de ori mai departe decât Sagittarius A. M87 este și de peste 1.500 de ori mai masivă decât Sagittarius A.

Gaura neagră M87 acumulează materie într-un ritm super altert, spre deosebire de Sagittarius A.

EHT este o rețea de radiotelescoape de peste tot din lume care studiază în special găurile negre. În 2019, colaborarea EHT a publicat prima fotografie a unei găuri negre. Proiectul a fost pornit în 2012 cu scopul de a observa mediul din imediata apropiere a unei găuri negre.

Event Horizon Telescope a reușit conectarea unei rețele mondiale de opt telescoape răspândite pe glob. Acestea se află în locuri greu accesibile și la altitudini ridicate, inclusiv în munții Sierra Nevada din Spania, pe vulcanii din Hawaii și din Mexic, în munții din Arizona, în deșertul Atacama din Chile și în Antarctica. În proiect lucrează 300 de astronomi.

Rețeaua globală de radiotelescoape EHT folosește tehnica numită interferometrie, prin care astronomi de la observatoare din diverse colțuri ale lumii observă simultan același obiect și apoi datele sunt combinate și colectate pe un supercomputer. Analiza datelor durează ani de zile.

Găurile negre sunt uriașe, puternice, îndepărtate și misterioase. Gaura neagră este un mediu extrem, un obiect cosmic atât de dens, încât lumina nu poate scăpa de câmpul său gravitațional.

Discul de acreție este structura formată din materia care orbitează în jurul găurii negre și este compus din praf stelar rezultat după ce stelele din vecinătate sunt pulverizate de gravitația găurii negre.

Centrul unei găuri negre se numește singularitate, iar în jurul ei se află un câmp gravitațional atât de puternic încât orice obiect ce pătrunde în perimetrul câmpului dispare în gaura neagră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *