Accesorii de efect în dormitor: 7 idei inspirate

Amenajarea unui dormitor nu ar trebui să fie o sarcină prea dificilă, ținând cont că, în general, aici e nevoie de relativ puține piese de mobilier, cu funcționalități foarte specifice. Cu toate acestea, dormitorul reprezintă cel mai intim spațiu al casei, unde oricine îți regăsește relaxarea și odihna binemeritată, așa că este important să îl personalizezi conform preferințelor tale.

Mai mult, poate că ești genul de persoană care adoră să lucreze de acasă, din vârful patului, sau să urmărească seara serialele preferate la televizor chiar din confortul dormitorului. De aceea, contează să amenajezi aici un spațiu adaptat nu doar necesităților foarte practice, ci și preferințelor cât mai personale. Prin urmare, alegerea mobilierului, culorile, texturile și accesoriile au deosebită importanță.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în amenajarea dormitorului tău.

1. Alege accesorii în funcție de tipul de dormitor

Atunci când amenajezi dormitorul este important să ții cont de cei care îl vor folosi, ca să știi de la început cum vei configura spațiul. În funcție de acest aspect, vei da locului funcționalități diferite și, mai mult, vei ști dacă trebuie să achiziționezi paturi de o persoană sau duble.

De exemplu, într-un dormitor destinat unei singure persoane, poți amplasa, pe lângă pat, și un fotoliu sau alt obiect decorativ, de exemplu o consolă cu oglindă pentru obiectele de machiaj, sau chiar un birou. 

În schimb, în dormitorul matrimonial poți adăuga alt tip de obiecte, pe cât de practice, pe atât de estetice: o servantă sau o comodă cu aspect vintage pentru micile accesorii vestimentare, o banchetă elegantă la capul patului, etajere funcționale decorate cu tablouri și fotografii de familie sau oglinzile rotunde de la Favi.

2. Echilibrează raportul dintre accesorii și dimensiunea patului

În amenajarea unui dormitor este foarte important cum e amplasat patul, de regulă, piesa cea mai masivă de aici. În cazul unui pat matrimonial, alege să îl fixezi cu tăblia pe una dintre laturi, așa încât să ai loc de deplasare pe ambele părți ale sale. În schimb, un pat extensibil, îngust sau încorporat în mobilier poate fi cu ușurință lipit, pe lungime, de unul dintre pereți. Va trebui să iei în calcul dimensiunile exacte și pentru restul pieselor de mobilier, dar nu te limita neapărat la o amenajare standard. În funcție de spațiu, poți renunța la anumite piese mici în favoarea altora, mai potrivite și mai originale.

3. Folosește accesorii în culori luminoase și accente de culoare

Culorile recomandate pentru amenajarea unui dormitor, indiferent de dimensiunea acestuia, sunt cele calde, reconfortante, care îmbie la somn și relaxare. 

Alege să vopsești pereții în culori deschise și tonuri calde, odihnitoare pentru ochi și creier înainte de somn. Pentru a întrerupe însă din monotonia unor culori prea uniforme, poți decora, de exemplu, unul din pereți cu un tapet într-o nuanță mai închisă, în tonuri complementare. Acesta va fi un accent cromatic interesant, care va dinamiza atmosfera generală, mai ales dacă beneficiezi de spațiu generos. 

În plus, orice fel de materiale textile, de exemplu, draperiile, pernele sau păturile decorative te vor ajuta să adaugi accente cromatice dar și să amplifici ideea de spațiu intim, plăcut privirii. Nu uita nici de importanța surselor de lumină, deoarece luminile încastrate, veiozele sau aplicele poziționate discret oferă intimitate spațiului și pun în valoare anumite zone: noptierele, tablourile sau colțul preferat de lectură.

4.Lasă spațiul aerisit

Dacă dorești să obții o atmosferă relaxată, aerisită și luminoasă în dormitor, mai ales într-unul de dimensiuni mici, limitează-te la obiectele de mobilier strict necesare. Optează pentru mobilier, dar și pentru rafturi care să ajungă cât mai aproape de tavan, deoarece astfel nu se va întrerupe vizual spațiul.

Tot pentru a crea senzația unui spațiu aerisit poți folosi și alte trucuri optice. De exemplu, pe lângă pereții deschiși la culoare sau tonurile calde ale textilelor (perne, pături, draperii), adaugă oglinzi mari pe un perete sau pe ușile șifonierului. 

5. Mix and Match

Pentru a obține un decor original și interesant, poți combina diverse tipuri de materiale, texturi și mobilier. Acest exercițiu de tip mix&match, care îți va pune la lucru creativitatea și imaginația, va da un plus de personalitate dormitorului tău. 

În acest sens poți înlocui una din piesele unui dormitor standard cu ceva diferit. De exemplu, schimbă tăblia patului sau achiziționează o noptieră nouă, cu design diferit, în locul celor două standard. La fel de bine, poți integra aici o piesă cu design vintage sau contemporan, iar un set de tablouri cu rame moderne ori un covor țesut, cu motive etnice, scot din anonimat un decor prea „cuminte”. Important însă în tehnica mix&match este să existe ceva comun, care să „lege”  toate componentele și să echilibreze coerent întregul ansamblu. Acestea sunt, de obicei, elemente foarte discrete: feroneria, culorile care se regăsesc în mai multe texturi sau piese etc. 

6. Amenajează un colț de relaxare cu accesorii cozy

Este important să creezi în dormitor și un loc special, doar pentru tine, pe care să-l folosești cu bucurie dimineața sau seara, înainte de culcare. Acesta poate fi, de exemplu, un fotoliu, un puf sau o banchetă unde să citești sau să îți notezi gândurile într-un jurnal. Cu siguranță, acest colțișor doar al tău te va ajuta să îți îndrăgești și mai mult dormitorul!

7. Keep it simple

Trebuie să ai în vedere faptul că dormitorul este spațiul tău intim pentru odihnă și relaxare, de aceea nu îl aglomera cu lucruri inutile, care nu își au rostul aici. Păstrează totul în această încăpere într-o notă simplă, caldă și echilibrată, depozitează lucrurile în spații special create și bucură-te de odihna și relaxarea din acest spațiu personal. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *