“Această complicație este mai frecventă la nașterile …” | NEWS 2.0

Artista Andreea Bălan a fost salvată printr-o miunune, medicii reuşinând să o stabilizeze. Conf. dr. Doru Herghelegiu, medicul care a salvat-o pe Andreea Bălan, a declarat că ceea ce s-a întâmplat în cazul Andreei Bălan este o complicaţie mai frecventă la naşterile naturale, decât în cazul operaţiilor de cezariană.

“A fost o situaţie critică, într-adevăr. Din nefericire, în consimţământul de naştere este undeva un paragraf în care este specificat şi acest eveniment nefavorabil, riscul de a muri. Multe paciente, în special cele care nasc pe cale naturală sunt revoltate: ‘cum? eu pot să mor la o naştere naturală?’ Trebuie să menţionez că această complicaţie care a apărut în cazul doamnei Bălan este mai frecventă la naşterile pe cale naturală şi nu la naşterile prin cezariană. Este o complicaţie extrem de rară – survine la un număr mare de 80.000 de naşteri, dar cu o mortalitate extraordinar de mare. Nu sunt statistici foarte sigure, dar peste 90% din paciente mor”, a spus Doru Herghelegiu.

Medicul a explicat ce se întâmplă de fapt în cazul acestei complicaţii.

“Este un accident dramatic, imprevizibil, care antrenează perturbări fiziopatologice extrem de severe: şocul cardiac, stop respirator, deci o insuficienţă cardiacă dublată de una respiratorie care se instalează brusc – sunt devastatoare – şi, în final, se adaugă o tulburare de coagulare care pune în pericol supravieţuirea. De-abia astăzi (marţi, n.r.), în cursul zilei, am reuşit să echilibrăm tulburarea de coagulare. Problemele respiratorii au fost echilibrate în timp util în sala de operaţii şi nu i-au produs niciun moment de deteriorare a funcţiilor cerebrale. Imediat s-a trecut de la anestezia combinată în momentul în care s-a instalat şocul cardio-respirator şi s-au început în paralel cu intervenţia chirurgicală toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina finalizarea dramatică ce apare într-o proporţie covârşitoare în aceste cazuri”, a subliniat medicul Herghelegiu, la Antena 3.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *