Acord între Prințul Andrew și Virginia Giuffre, americanca care îl acuză de agresiune sexuală

Prințul Andrew a ajuns la o înțelegere amiabilă cu Virginia Giuffre, americanca care îl acuză că a agresat-o sexual în 2001, evitând astfel un proces civil răsunător și penibil pentru familia regală britanică, scrie AFP.

Virginia Giuffre si printul AndrewFoto: Captura YouTube

„Virginia Giuffre și Prințul Andrew au ajuns la o înțelegere pe cale amiabilă”, se arată într-o scrisoare publicată marți de avocatul lui Giuffre, David Boies, în numele ambelor părți, subliniind intenția lor de a pune capăt cazului în termen de 30 de zile.

Cel de-al doilea fiu al Reginei Elisabeta a II-a, în vârstă de 61 de ani, a fost dat în judecată de americanca în vârstă de 38 de ani, fostă victimă a multimilionarului american Jeffrey Epstein, pentru abuz sexual pe când avea 17 ani. El a contestat întotdeauna faptele, dar cazul a scos din nou în lumina reflectoarelor legăturile sale cu acest finanțator sulfuros prins pentru sex cu minore și traficarea mai multor fete tinere și care a fost găsit spânzurat în celula sa din Manhattan în vara lui 2019.

Termenii financiari exacti ai înțelegerii nu au fost făcuți publici, dar potrivit documentului instanței, Ducele de York „intenționează să facă o donație semnificativă organizației Virginiei Giuffre care sprijină drepturile victimelor” agresiunilor sexuale.

Virginia Giuffre, care locuiește acum în Australia, a fondat anul trecut organizația „Speak Out, Act, Reclaim”.

Cazul devenise din ce în ce mai jenant pentru familia regală britanică și un proces, chiar civil, ar fi avut un impact uriaș, chiar dacă prințul Andrew s-a retras din viața publică de la un interviu acordat BBC în 2019 în care încerca să se apere.

La mijlocul lunii ianuarie, după ce procedura nu a reușit să fie anulată și cu puțin timp înainte de aniversarea de 70 de ani a domniei Elisabetei a II-a, o longevitate fără precedent, el fusese deposedat de titlurile sale militare. Încă o umilință pentru cel care a fost văzut ca un erou al războiului din Falkland (1982).

„Prințul Andrew nu a intenționat niciodată să o disprețuiască pe doamna Giuffre și recunoaște că ea a suferit atât ca victimă stabilită a abuzului, cât și ca urmare a unor atacuri publice nedrepte”, se arată în documentul depus de instanța marți în dosarul judecătorului din New York, Lewis Kaplan.

Potrivit avocaților, Prințul Andrew „regretă legăturile sale cu Epstein și salută curajul doamnei Giuffre și al celorlalte victime care au luat cuvântul în apărarea lor”. În această notă de o pagină, nu se menționează niciodată acuzațiile americancei împotriva prințului Andrew și nici dezmințirile acestuia din urmă.

Virginia Giuffre l-a acuzat pe prinț de agresiuni sexuale în Londra, New York și Insulele Virgine americane, la reședința cuplului format din Jeffrey Epstein și britanica Ghislaine Maxwell, în 2001, când aceasta avea 17 ani.

În timpul interviului BBC, Andrew a susținut că nu-și amintește de fată, în ciuda unei fotografii care îl arată ținându-se de mână cu Virginia Giuffre, amandoi zâmbind, cu Ghislaine Maxwell în fundal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *