Acord UE pentru a deschide negocierile de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord

Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene și-au dat luni acordul cu privire la deschiderea negocierilor pentru integrarea Albaniei și a Macedoniei de Nord, a doua zi după semnarea unui protocol între Skopie și Sofia înlăturând ultimele obstacole, relatează AFP.

Steagurile Albaniei, Uniunii Europene și Macedoniei de NordFoto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Cei douăzeci și șapte de membri tocmai „și-au dat acordul cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord!”, a scris pe Twitter premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține președinția rotativă a UE. „Am făcut un alt pas important spre apropierea Balcanilor de Vest de UE”, a adăugat el, după o întâlnire pe acest subiect la Bruxelles.

Parlamentarii din Macedonia de Nord au adoptat sâmbătă un acord intermediat de Franța, menit să rezolve o dispută cu Bulgaria și să elibereze calea către discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

„Astăzi deschidem o nouă perspectivă pentru țara noastră… de astăzi ne îndreptăm cu pași accelerați pentru a ne alătura familiei UE”, a declarat prim-ministrul Dimitar Kovacevski într-o conferință de presă după ce cabinetul său a aprobat concluziile parlamentului. Kovacevski a declarat că prima întâlnire dintre el Guvernul și UE ar avea loc marți.

Acordul propune modificarea constituției Macedoniei de Nord pentru a recunoaște o minoritate bulgară. Propunerea nu impune Bulgariei să recunoască limba macedoneană.

În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă discuțiile de aderare la UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a călătorit la Skopie și a îndemnat parlamentarii joia trecută să voteze acordul, a declarat că votul „pregătește calea pentru deschiderea rapidă a negocierilor de aderare”.

Macedonia de Nord este blocată din 2005 în anticamera UE

Grecia şi-a folosit dreptul de veto pentru prima dată până în 2018, înainte ca Sofia să blocheze dosarul în 2020, pe fondul unor dispute istorice şi culturale.

Poziţia bulgară a împiedicat, de asemenea, lansarea negocierilor cu Albania, a cărei candidatura este legată de cea a Macedoniei de Nord.

UE vrea să se extindă în Balcani

Bruxelles insistă asupra extinderii Uniunii Europene în Balcani, iar importanţa strategică a regiunii a crescut în contextul războiului din Ucraina.

Bulgaria şi-a ridicat dreptul de veto pe 24 iunie, însă doar dacă drepturile bulgarilor din Macedonia de Nord să fie respectate şi consacrate în constituţie.

Sofia consideră că locuitorii slavi din Macedonia de Nord sunt de origine bulgară şi că limba lor este un dialect al bulgarei. O comisie de istorici se luptă să ajungă la un consens cu privire la afilierea unor figuri istorice, scriitori şi artişti, în vederea alinierii programelor şcolare în cele două ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *