Adevar si mit in sindromul de tunel carpian

Se estimeaza ca aproximativ 5% din populatia lumii sufera de sindromul de tunel carpian, o tulburare dureroasa cauzata de presiunea asupra nervului median care se afla la incheietura mainii.

Deoarece este un sindrom destul de comun, multi oameni il cunosc. Dar aceste cunostinte conduc, de asemenea, la multe dezinformari. Acest articol examineaza cele mai populare mituri despre aceasta afectiune.

Iata, asadar, ce trebuie sa stii cand vine vorba despre adevar si mit in sindromul de tunel carpian:

Mit: Orice durere sau furnicaturi simtite in zona mainii sunt semne ale sindromului tunelului carpian, mai ales daca folosesti computerul o buna parte a fiecarei zile.

Adevar: La primul semn de durere, amorteala sau furnicaturi in mana sau in incheietura mainii, oamenii presupun ca au sindromul tunelului carpian, in special daca obisnuiesc sa stea la computer aproape toata ziua. La fel ca in cazul oricarei miscari repetitive efectuate pentru perioade lungi de timp, tastarea pe tastatura sau utilizarea mouse-ului computerului toata ziua poate provoca dureri si rigiditate la maini si incheieturi. Dar acesta nu este neaparat un semn al sindromului de tunel carpian. Exista o varietate de alte boli ale mainii care pot prezenta durere, furnicaturi si amorteala. Cu toate acestea, daca aceste simptome persista mai multe zile sau saptamani, este nevoie de o consultatie a unui specialist in patologia mainii care sa puna in diagnostic exact si ulterior sa recomande un tratament adecvat.

Mit: Singura modalitate de a ameliora durerea pe care o provoaca sindromul tunelului carpian este interventia chirurgicala.

Adevar: Odata diagnosticat sindromul tunelului carpian, medicul va recomanda pacientului o metoda de tratament si, de cele mai multe ori, terapiile non-chirurgicale sunt cele mai indicate, ele fiind prima optiune intr-un stadiu incipient. Printre acestea se numara tratamentul medicamentos, injectiile cu steroizi, purtarea unei orteze si odihna. Daca, insa, boala este intr-un stadiu mediu sau sever, in care exista leziuni potential ireversibile ale nervului median, operatia este singurul tratament eficient.

Mit: Chirurgia pentru sindromul de tunel carpian vine deseori cu rezultate nedorite.

Adevar: Operatia pentru sindromul tunelului carpian, care are ca scop eliberarea sau decompresia nervului median din canalul carpian, este o procedura obisnuita si, in mare masura, de succes. Studiile arata ca operatiile de acest tip au o rata de succes clinic de pana la 95%. Desi necesita ulterior cateva saptamani de terapie fizica pentru a restabili rezistenta mainii la prindere, majoritatea pacientilor experimenteaza o recuperare completa, cu indepartarea tuturor simptomelor si cu functia restabilita.

Mit: Sindromul de tunel carpian poate fi vindecat prin exercitii, vitamine, magneziu, masaj si alte tratamente naturiste.

Adevar: Toate aceste metode de tratament poate ca amelioreaza pe moment durerile si amorteala, insa, pe termen lung, nu sunt eficiente. Doar metodele nechirurgicale enumerate mai sus si, desigur, operatia pot vindeca in totalitate afectiunea.

Mai multe detalii despre ce este un Sindrom de tunel carpian poti citi AICI.

Informații oferite in colaborare cu Dr. Vladislav Gyebnar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *