Afganistan, coronavirus: O mie de porumbei albi au murit de foame la Moscheea Albastră din Mazar-i-Sharif – International

Peste o mie de porumbei albi au murit de foame în ultimele săptămâni la marea Moschee Albastră din Mazar-i-Sharif, capitala de nord a Afganistanului, din cauza închiderii celebrului lăcaș de cult pentru a limita propagarea coronavirusului, scrie AFP.

“Păsările erau hrănite în majoritate de vizitatori (…), dar de la măsurile de carantină porțile moscheii sunt închise. Nimeni nu mai vine și păsările mor de foame”, a explicat Ahmad Naweed, care are grijă de porumbei.

“În fiecare zi, mor circa 30 de porumbei. Îi îngropăm în moschee”, a povestit Qayum Ansari, director pentru afaceri culturale al moscheii, care spune că “peste o mie” dintre păsări au murit “în aceste ultime săptămâni”.

Mazar-i-Sharif este celebru pentru această veche moschee construită în secolul al XII-lea, și peste care zboară mii de porumbei albi. Clădirea, distrusă de Genghis Khan în secolul al XIII-lea și ulterior reconstruită, este una dintre rarele atracții turistice ale țării.

“Oamenii le consideră sfinte și le hrănesc. Sunt circa 10.000” de păsări, a adăugat Ansari.

Munir Farhad, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Balkh, a confirmat această informație, adăugând că autoritățile locale sunt pregătite să cumpere hrană pentru păsări dacă responsabilii moscheii o cer.

Afganistanul a înregistrat oficial 21.459 de cazuri de Covid-19, dintre care 384 decese, cifre considerat mult subevaluate, în condițiile în care țara nu poate testa decât între 10 – 20% din persoanele suspectate că au fost infectate.

În condițiile în care țara începe să ducă lipsă de paturi de spital iar epidemia progresează rapid, autoritățile spun că se așteaptă la o “catastrofă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *