Ajutor minimis in valoare de 3000 euro pentru fermierii romani

Ajutor minimis in valoare de 3000 euro pentru fermierii romani

Ministerul Agriculturii anunta ca toti legumicultorii care cultiva rosii in spatii private vor beneficia de un  ajutor de minimis in valoare de 3000 euro. Astfel, daca faci parte din categoria fermierilor care cultiva tomate in sere si solarii, vei beneficia de  3000 euro pe hectar. Banii vor fi alocati de catre Directiile Agricole Judetene, in baza unor documente solicitate si a unui control ulterior.  Dar asta nu e tot, legumicultorii trebuie sa respecte anumite conditii pentru a accesa ajutorul minimis.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a beneficia de ajutorul minimis

Conditiile pentru accesarea ajutorului minimis sunt aceleasi ca in anii precedenti:

 • agricultorii trebuie sa detina un atestat de producator eliberat conform Legii nr. 145/2014. Acesta are rolul de a stabili aspectele de reglementare a produselor de pe piata de profil si trebuie sa fie valabil in momentul solicitarii.
 • persoana fizica autorizata, sa detii o intreprindere individuala sau familiala
 • persoana juridica

Ajutorul minimis se acorda o singura data pe an. Ceea ce inseamna ca fiecare agricultor are posibilitate de a alege cand sa primeasca banii. Fie pentru primul, fie pentru al doilea ciclu de cultura.  

Care sunt criteriile de selectare a beneficiarilor

Inainte de a aplica pentru subventionarea oferita de Ministerul Agriculturii, trebuie sa te asiguri ca indeplinesti simultan urmatoarele criterii:

 • trebuie sa ai o suprafata minima de cultivare (1000 mp) care sa fie semnalata prin intermediul unui indicator de marimea 150x200cm. Pe aceasta trebuie sa se regaseasca textul “Program sustinere tomate, anul 2020 beneficiar numărul ….., Direcția pentru Agricultură a Județului………../Municipiului…..”;
 • Productia minima de rosii pe care trebuie sa o obtii trebuie sa fie de 2 kg/mp
 • trebuie sa te regasesti in evidenta Registrului agricol aflat la primaria de care apartii si unde sa fie mentionata supravata cultivata in anul curent
 • sa dovedesti prin intermediul documentelor de comercializare a productiei ca ai indeplinit prevederile mentionate la primele doua puncte

Procesul de valorificare al productiei are loc in lunile ianuarie-mai inclusiv sau noiembrie-20 decembrie inclusiv.

De asemenea, suma maxima acordata care se poate oferi unei intreprinderi este de 20.000 euro, iar valoarea totala alocata ajutorului minimis este de cel mult 60.000.000 euro.

De ce documente ai nevoie pentru a obtine ajutorul de minimis

Daca aveti in plan sa obtineti ajutorul minimis asigurati-va ca depuneti cererea pana la data de 20 martie, ai nevoie de urmatoarele documente:

 • copie dupa  buletin sau dupa caz, imputernicire sau procura notariala
 • copie dupa atestatul care confirma ca esti producator
 • copie dupa certificatul de intregistrare la Oficiul National al Registrului
 • prezentarea unei dovezi care arata ca detii un cont bancar
 • adeverinta in original prin care sa arati suprafata terenului, spatiile protejate si dreptul de folosinta
 • declaratie pe propria raspundere

Iti reamintim ca termenul limita pentru depunerea solicitarii in ceea ce priveste ajutorul minimis este pana la 20 martie, pentru productia din perioada ianuarie-mai. Pentru productia din perioada noiembrie-20 decembrie, termenul limita este 15 septembrie.

Programul va continua si in anii urmatori. Asadar, poti achizitiona seminte tomate pentru a te pregati din timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *