Alegeri în Polonia: PiS ar putea câștiga a treia oară la rând. Opoziția spune că asta ar fi „o amenințare pentru democrație”

0

Polonezii sunt așteptați la urne duminică, 15 octombrie, pentru a-și alege Parlamentul. Principala luptă se duce între actualul partid care se află la guvernare, Lege și Justiție (PiS) și Platforma Civică, condus de fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk. Sondajele arată posibilitatea ca niciun partid să nu obțină suficiente voturi pentru a forma o majoritate, scrie BBC.

Afise electorale in PoloniaFoto: Artur Widak – NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Tocmai pentru că sondajele nu arată drept câștigător categoric niciun partid, ultimele ore ale campaniei electorale au fost intense. În timp ce PiS, care se află la guvernare de opt ani, vrea să își continue mandatul în fruntea Poloniei, opoziția vrea să pună capăt actualei guvernări.

Reprezentanții partidului PiS susțin că, dacă opoziția va ajunge la putere, va slăbi Polonia din cauza migrației „în masă” și a „haosului” creat.

Pe de altă parte, Platforma Civică susține că actuala guvernare este „o amenințare pentru democrația poloneză”.

În cursa alegerilor se află și un partid de extremă dreaptă, „Confederația”, care, dacă va ajunge să facă parte din Guvern sub o anumită formă, își dorește ca Polonia să reducă ajutorul pe care îl oferă Ucrainei.

O țară condusă „de un telefon de la Berlin sau Moscova”

Campania electorală s-a concentrat în principal pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, și de cel al Platformei Civice, Donald Tusk.

Vineri, într-un ultim discurs susținut înainte de alegeri, Jaroslaw Kaczynski a spus că dacă partidul condus de Tusk va ajunge la putere asta va însemna că Polonia va fi condusă „de un telefon de la Berlin sau Moscova”.

De altfel, pe parcursul întregii campanii PiS l-a portretizat pe Donald Tusk ca fiind o marionetă, atât a Rusiei, cât și a Germaniei, un politician care nu este „patriot”.

„Noi le-am oferit polonezilor o viață mai bună”, a spus liderul PiS, făcând referire la creșterea salariilor și pensiilor.

„Suntem la un pas de victorie”

Donald Tusk a spus că va fi un „dezastru” dacă guvernarea PiS va continua să conducă Polonia.

Uniunea Europeană a oprit anumite finanțări pentru Polonia din cauza politizării sistemului de justiție, iar Platforma Civică s-a concentrat pe acest aspect în timpul campaniei și a acuzat și un control sporit al presei și o tendință anti-UE. Unele persoane vorbesc chiar despre o ieșire a Poloniei din Uniunea Europeană dacă PiS va câștiga un al treilea mandat.

Într-un ultim discurs înainte de alegeri, Tusk a spus că „Suntem la un pas de victorie” și i-a îndemnat pe susținătorii partidului să fie atenți duminică asupra tentativelor de fraudă a alegerilor.

La urne sunt așteptați peste 36 de milioane de polonezi, dintre care 600.000 de peste hotare, care s-au înscris pentru a vota – un număr record, notează BBC.

Pe lângă alegerile pentru Parlament, Guvernul a convocat și un referendum național, din dorința de a aduce cât mai mulți oameni la vot. Polonezii vor trebui să spună dacă sunt de acord ca „mii de imigranți ilegali” ar trebui să aibă voie să intre în Polonia, așa cum „a impus” UE.

Unii experți sunt de părere că Guvernul a convocat acest referendum în ziua alegerilor tocmai pentru a-i aduce în secțiile de votare pe acei cetățeni care ar vota cu PiS.

Ce se întâmplă dacă nici PiS, nici Platforma Civică nu vor avea majoritate

În cazul în care PiS nu va reuși să câștige suficiente voturi pentru a forma o majoritate, cel mai probabil va încerca să guverneze alături Confederația, partidul de extremă dreaptă.

Platforma Civică va încerca, dacă nu va avea majoritatea, formarea unei alianțe cu partidele „A Treia Cale”, un partid format din trei formațiuni politice mici, creștin-democrate și „Noua Stângă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *