Alegeri India Înfrângere electorală a premierului, pe fondul tragediei naționale cauzate criza Covid-19 VIDEO – International

Premierul Indiei, Narendra Modi, a înregistrat o înfrângere electorală semnificativă după ce partidul său a pierdut alegerile regionale într-unul din statele cheie, Bengalul de Vest, scrutinul având loc pe fondul noului val de cazuri Covid 19 care a lovit țara în ultimele săptămâni, făcând ravagii din cauza lipsei de paturi în spitale și a crizei de oxigen.

Formațiunea premierului BJP (Partidul Bharatiya Janata) a pierdut scrutinul în ciuda unei campanii intense care nu a ținut cont de niciun fel de restricții sanitare. Victoria a fost adjudecată de una dintre cele mai puternice voci critice la adresa premierului și singura femeie care conduce un stat indian, Mamata Banerjee, ea obținând astfel al treilea mandat de premier regional, scrie BBC.

Modi a fost acuzat că este mai interesat de câștigarea alegerilor decât de gestionarea pandemiei de coronavirus.

De altfel, India declara a începutul anului că a învins virusul și a permis manifestații publice și participarea la mari festivaluri religioase, ceea ce a avut ca efect un al treilea val de cazuri, cu efecte dramatice: crematoriile nu au mai făcut față, morții fiind incinerați în masă, în timp ce familiile celor grav bolnavi se rugau pentru un loc în spital și erau lăsate să se descurce singure pentru procurarea de oxigen.

Alegerile au fost ținute în ciuda crizei sanitare și în statele Assam, Tamil Nadu și Kerala sau în regiunea Puducherry. Partidul premierului a reușit să se mențină la putere în statul nord-estic Assam, însă a înregistrat un eșec în celelalte regiuni.

De 10 zile consecutive, bilanțul zilnic de noi cazuri Covid-19 se ridică la 300.000. Luni au fost raportate 360.000 de noi îmbolnăviri și 3.417 de decese.

Asta după ce, duminică, India a anunțat un record de decese de 3.689, în timp ce spitalele continuă să se confrunte cu lipsa paturilor și a oxigenului esențial pentru pacienții în stare gravă, oamenii ajungând să ceară ajutor disperat pe rețelele sociale.

Mitingurile electorale și votarea ar fi dus și ele la creșterea numărului de cazuri, pe lângă festivalurile religioase.

Premierul Modi și ministrul său de interne au ținut zeci de discursuri în Bengalul de Vest.

Numărătoarea oficială a voturilor din acest stat este aproape finalizată, rezultatele indicând victoria Partidului Trinamool Congress (TMC) condus de Mamata Banerjee. Formațiunea a câștigat peste 200 de locuri din cele 294 ale congresului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *