Alegeri prezidențiale în Brazilia / Jair Bolsonaro, avans față de Lula, potrivit rezultatelor parțiale

Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, conduce, potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale, după numărarea a 30,1% din voturi, în fața lui Luiz Inacio Lula da Silva, al cărui Partid Muncitorilor, de obicei, primește un sprijin mai puternic în regiunile care raportează mai încet rezultatele, relatează Reuters.

Un afis cu chipul lui Lula sa SilvaFoto: Nuno Cruz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

23:11 Cu 30,1% din voturi numărate, Bolsonaro avea 51,1%, comparativ cu 48,9% pentru Lula

22:49 Cu 10,1% din voturi numărate, Bolsonaro a obținut 52,1% din voturi valabile, comparativ cu 48,0% pentru Lula, a raportat Curtea Electorală Superioară.

Secțiile de votare din Brazilia s-au închis duminică la ora locală 17:00 (2000 GMT), în timp ce țara își ține respirația în așteptarea numelui câștigătorului: președintele în exercițiu de extremă dreapta Jair Bolsonaro sau fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care este dat de sondaje ca favorit, relatează AFP.

O controversă a contaminat o zi care a trecut fără incidente majore.

Președintele Curții Electorale Superioare (TSE) Alexandre de Moraes a anunțat ridicarea barierelor de filtrare de către poliția rutieră federală (PRF) care „a întârziat sosirea alegătorilor” la secțiile de votare, spre nemulțumirea stângii.

Liderii Partidul Muncitorilor al lui Lula au difuzat anterior pe rețelele de socializare mai multe videoclipuri cu autobuze care transportau alegători la secțiile de votare, în special în zonele rurale din Nord-Est, bastion electoral al fostului președinte de stânga (2003-2010) care a considerat „inadmisibil ceea ce se întâmplă”.

de Moraes a declarat însă, la o conferință de presă, că, în ciuda întârzierilor, „niciun autocar nu s-a întors și toți alegătorii au putut vota”.

Președintele Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, care a fost printre primii care au votat imediat după deschiderea urnelor în Rio de Janeiro, așteaptă rezultatele în capitală.

Cel puțin 200 de persoane au început să se adune în centrul Brasiliei, pe Esplanada Ministerelor, după închiderea secțiilor, a notat AFP.

Îmbrăcat într-un tricou cu inscripția „Brazilia”, cu galben și verde, culorile drapelului național îndrăgit de suporterii săi, Bolsonaro a apărut anterior alături de echipa de fotbal Flamengo, care a câștigat sâmbătă în Ecuador Copa Libertadores, echivalentul Ligii Campionilor.

Lula, în vârstă de 77 de ani, ar aștepta rezultatele la Sao Paulo, unde erau planificate sărbători în cazul victoriei. Cămașă albă cu mâneci lungi, și-a spus „încrederea într-o victorie pentru democrație” votând în Sao Bernardo do Campo, orașul din sud-estul în care și-a făcut debutul ca lider de sindicat.

Lula spune că vrea „restabilească pacea între brazilieni”, după o campanie ultrapolarizată care a tăiat țara în două.

Lula și Bolsonaro s-au insultat pe perioada întregii campanii

Bolsonaro l-a insultat pe Lula: „hoț”, „fost prizonier”, „alcoolic” sau „dizgrație națională”. Acesta din urmă a întors atacurile: „pedofil”, „canibal”, „ucigaș în masă” sau „mic dictator”.

Numele noului președinte ar trebui să fie cunoscut înainte de ora locală 20:00 (23:00 GMT).

Deşi sondajele prezic de multe luni un al treilea mandat de patru ani pentru Lula, după cele din 2003-2010, Jair Bolsonaro are în continuare şanse.

Potrivit ultimei anchete Datafolha, de sâmbătă seara, ecartul s-a redus la 52%-48% în favoarea lui Lula, însă marja de eroare este +/- 2 puncte, iar sondajele au subestimat mult scorul lui Bolsonaro în primul tur.

Mulţi se tem că Bolsonaro nu va accepta o eventuală înfrângere, după ce a lansat atacuri constante împotriva sistemului ‘fraudulos’ al sistemului de vot electronic, şi că ar putea chiar asista la o replică braziliană a asaltului de la Capitoliul din Washington după înfrângerea lui Donald Trump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *