Alegeri prezidențiale în Brazilia. Luptă strânsă între Lula și Bolsonaro, care s-au insultat copios în timpul campaniei electorale

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Brazilienii au început să voteze duminică pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, cu rezultat greu de anticipat, în care lupta se dă între fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva şi actualul deţinător al funcţiei, Jair Bolsonaro, de extremă dreapta, transmit AFP și Agerpres.

Brazilieni merg la vot în turul doi al alegerilor prezidențialeFoto: Thiago Ribeiro / AP / Profimedia

Campania s-a derulat într-un climat brutal şi ultra-polarizat, în care cei doi s-au insultat copios, iar pe reţelele sociale au abundat dezinformările.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (11.00 GMT) şi se vor închide la 17.00 (20.00 GMT). Numele viitorului preşedinte al celei mai mari ţări din America Latină, cu 215 milioane de locuitori, va fi cunoscut după 2-3 ore de la închiderea urnelor.

Bolsonaro are în continuare şanse

Deşi sondajele prezic de multe luni un al treilea mandat de patru ani pentru Lula, după cele din 2003-2010, Jair Bolsonaro are în continuare şanse.

Potrivit ultimei anchete Datafolha, de sâmbătă seara, ecartul s-a redus la 52%-48% în favoarea lui Lula, însă marja de eroare este +/- 2 puncte, iar sondajele au subestimat mult scorul lui Bolsonaro în primul tur.

Mulţi se tem că Bolsonaro nu va accepta o eventuală înfrângere, după ce a lansat atacuri constante împotriva sistemului ‘fraudulos’ al sistemului de vot electronic, şi că ar putea chiar asista la o replică braziliană a asaltului de la Capitoliul din Washington după înfrângerea lui Donald Trump.

Miza principală a campaniei electorale de la alegerile prezidențiale din Brazilia

Miza principală a campaniei între tururi a fost convingerea celor 32 milioane de absenteişti din primul tur (21%), în condiţiile în care, la 2 octombrie, Lula a avut un avans de 6 milioane de voturi.

Lula afirmă că vrea să apere democraţia şi să facă ‘Brazilia fericită’ din nou, după două mandate în care aproape 30 milioane de locuitori au ieşit din sărăcie, iar Bolsonaro spune că vrea să apere ‘binele contra răului’, familia, pe Dumnezeu, patria şi libertatea individuală.

Dacă va fi ales, Lula, figură centrală a politicii din Brazilia de patru decenii, îşi va face o revenire spectaculoasă după ce a cunoscut disgraţia în închisoare (2018-2019), apoi anularea condamnărilor pentru corupţie.

Viitorul preşedinte va guverna cu un parlament şi mai puternic orientat la dreapta după legislativele din 2 octombrie, care au adus o reprezentare puternică a Partidului Liberal al lui Bolsonaro.

spot_imgspot_img