Alegeri prezidenţiale în Cipru: Fostul ministru Nikos Christodoulides în frunte, dar nu cu majoritate absolută

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Fostul ministru de Externe Nikos Christodoulides este pe primul loc în alegerile prezidenţiale din Cipru, desfăşurate duminică, informează Reuters, precizând că este vorba de rezultate preliminare, scrie News.ro.

Nikos ChristodoulidesFoto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia Images

După numărarea a 27 la sută din totalul voturilor, Christodolides, candidat independent, are 33,1 la sută, în timp ce Andreas Mavroyiannis, diplomat de carieră, susţinut de formaţiunea de stânga AKEL, are 28 la sută.

Averof Neophytou, liderul partidului de dreapta DISY aflat la putere, are 26,3 la sută.

Au fost aşteptaţi duminică la urne peste 560.000 de alegători ciprioţi greci. Sondajele arătau faptul că niciun candidat nu va reuşi să obţină majoritatea absolută.

Membră a Uniunii Europene din 2004, Cipru a fost divizată de la invadarea de către Turcia în 1974 a unei părţi din nordul insulei, ca răspuns la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioto-greci care doreau să ataşeze ţara Greciei.

Guvernul greco-cipriot îşi exercită autoritatea doar asupra părţii de sud a insulei, despărţită de o zonă demilitarizată sub controlul ONU, numită Linia Verde, de autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) şi recunoscută doar de Turcia, unde locuiesc turco-cipriotii.

spot_imgspot_img