Tot mai multe persoane de diferite varste aleg sa alerge, aceasta forma de miscare ajungand sa faca parte din rutina de miscare a acestora.
Cele mai puternice motive pentru care tot mai multi dintre noi ajung sa indrageasca alergarea fac referire atat la silueta, cat si la forma sportiva in care te mentine alergarea, la sanatate si la starea de bine pe care o capatam dupa numai cateva minute de practicare a acestei forme de miscare.
Dar de ce devine alergarea atat de placuta, desi la inceput ne pare o forma de miscare destul de obositoare? Ce se intampla de fapt in corpul nostru atunci cand alergam?
In primele secunde de alergat muschii incep sa foloseasca ATP (adenozintrifosfat) – molecula energetica a celulelor noastre.
Pret de cateva secunde incepem sa ne simtim energici, puternici, datorita acestui boost energetic pe care ATP il ofera muschilor. Insa pentru obtinerea acestei molecule energetice celula foloseste glucoza, aceasta fiind inmagazinata in muschi sub forma de glicogen (forma de depozitare a glucozei).
Asadar dupa aproximativ un minut de alergat muschii incep si consuma aceste depozite de glicogen, dar si o parte a glucozei din sange, ceea ce duce la o scadere usoara a glicemiei.
Dupa consumarea acestor depozite “dulci” muschii incep sa apeleze si la forma anaeroba de producere a energiei intracelulare, incepand astfel sa rezulte acidul lactic – responsabil pentru aparitia senzatiei de arsura in muschi si a oboselii, dar si a febrei musculare de a doua zi. Pentru a reduce nivelul de acid lactic, celula musculara are nevoie de oxigen, astfel ca sistemul cardiovascular isi intensifica ritmul de lucru. Creierul directioneaza mai mult sange catre muschi si mai putin catre alte organe cum ar fi cele ale sistemului digestiv – iata un motiv pentru care nu ar trebui sa incepeti antrenamentul imediat dupa ce ati mancat.
Tot pentru a sustine nevoia de oxigen a muschilor antrenati in alergare se va intensifica si respiratia, motiv pentru care apare “setea de aer”, iar sangele din depozite va fi scos in circulatie.
Organele considerate depozite sanguine (o rezerva de sange necesara in conditii de stres muscular, hemoragii etc.) sunt considerate a fi splina (situata sub coaste in partea stanga) si ficatul (situat sub coaste in partea dreapta).
Atat splina, cat si ficatul prezinta un invelis capsular cu capacitate contractila, astfel ca in situatii de necesitatea aceste capsule se contracta si “storc” sangele din organele-depozit. In acest moment este posibil ca la persoanele mai putin antrenate sa apara o durere puternica in abdomen , care le taie respiratia si le impune o pauza din alergare. Aceasta durere dispare rapid, odata cu relaxarea capsulelor splinei si respectiv ficatului.
Continuand alergarea, ritmul inimii se stabilizeaza, la fel si cel al respiratiei, insa incepe supraincalzirea organismului.
Pentru a mentine termoreglarea, glandele sudoripare incep sa secrete transpiratia – motiv de deshidratare. Iata de ce, din cand in cand, este recomandat sa se bea cate o gura de apa.
Atunci cand glicogenul este consumat, la fel si procentul de glucoza din sange destinat situatiilor de stres fizic, organismul incepe si mobilizeaza grasimile din depozite, pe care le transforma in glucoza – “combustibilul” celulei musculare.
Se ard astfel foarte multe calorii, iar cei care doresc sa slabeasca obtin acum efectele pe care le urmareau.
Dupa alte cateva zeci de secunde corpul incepe sa secrete endorfine – hormonii fericirii. Este momentul cand senzatia de oboseala intensa de pana acum incepe sa dispara, fiind inlocuita de o stare generala de bine, de bucurie.
Este recomandat sa alergati aproximativ 30 de minute in fiecare zi, iar dupa trecerea acestui timp nu intrati brusc in repaus, ci mai mergeti pret de cateva minute, pana ce organismul isi reia, treptat, functiile.
Echipa YOUness WELLness Clinic & Retreats, incurajeaza miscarea si alergarea in aer liber, atat prin programele sportive pe care le dezvolta, cat si prin participarea in cadrul diferitelor cursuri sportive la locatie.
Va recomandam sa cititi mai multe informatii despre serviciile noastre si sa nu ezitati sa ne vizitati, declara fondatoarea YOUness WELLness Clinic & Retreats.