Aliatul lui Trump nu reușește să câștige șefia Congresului care rămâne blocat / Urmează runda 2

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Tot fără fum alb: locotenentul lui Donald Trump din Ohio, Jim Jordan, nu a reușit marți să fie ales președinte al Camerei Reprezentanților în primul tur al unor alegeri cruciale, scufundând instituția în criză, potrivit AFP.

Jim JordanFoto: Annabelle Gordon – CNP / INSTAR Images / Profimedia

Cu toate acestea, bărbatul în vârstă de 50 de ani își va menține candidatura pentru postul de speaker pentru mai multe tururi, ceea ce înseamnă că este încă posibil ca el să acceadă în fotoliu.

Congresul american are două camere: una, Senatul, este câștigată de democrații lui Joe Biden, dar cealaltă, Camera Reprezentanților, aflată în mâinile republicanilor, este cea care se află de două săptămâni într-o confuzie fără precedent.

Camera a rămas fără președinte de la istorica destituire a lui Kevin McCarthy, la 3 octombrie, ceea ce a privat-o de principalele sale puteri, inclusiv de cea de a adopta legi.

Aceasta în condițiile în care președintele Joe Biden va cere un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan și criza migratorie de la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, potrivit unei surse apropiate dosarului care a vorbit cu AFP.

Ucraina, Israel…

Majoritari în Cameră și deci responsabili de alegerea președintelui acesteia, conservatorii și-au făcut publice de două săptămâni diviziunile privind desemnarea succesorului lui Kevin McCarthy.

În urma unor negocieri foarte îndelungate, Jim Jordan din Ohio, care este foarte apropiat de Donald Trump și membru al celei mai conservatoare aripi a partidului, este în prezent singurul candidat republican în cursă.

Dar el nu a reușit să obțină sprijinul a suficient de mulți dintre colegii săi pentru a obține locul în plenul Camerei.

Douăzeci de deputați republicani, în principal moderați care îi reproșează lui Jim Jordan că adoptă o poziție prea extremă, au votat împotriva candidaturii sale.

Un fapt notabil subliniat de detractorii săi: ales în Congres în 2006, Jim Jordan nu a reușit niciodată să treacă un singur proiect de lege în numele său. Iar potrivit mai multor clasamente, el este considerat unul dintre cei mai puțin productivi aleși din Cameră.

Cu toate acestea, această alegere ar putea fi eșalonată pe parcursul mai multor zile: președintele destituit Kevin McCarthy a trebuit să se lupte în 15 runde pentru a câștiga niminalizarea.

Republicanii sunt disperați să evite repetarea acestei secvențe umilitoare, care a fost surprinsă de televiziunile din întreaga țară la începutul anului. Până acum, fără succes.

spot_imgspot_img