Amânare pentru proiectul România Educată: Hotărârea de guvern privind implementarea, adoptată cel mai devreme săptămâna viitoare, deși termenul inițial era 10 septembrie – Educatie

Hotărârea de Guvern privind implementarea proiectului România Educată, care ar fi trebuit adoptată inițial pe 10 septembrie, va fi lăsată în debzatere publică „cel puțin o încă o săptămână”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. „Luând în considerare solicitările venite atât din partea societății civile, cât și din partea unor alți factori implicați în procesul de dezbatere publică, Ministerul Educației a decis preungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implemetare a proiectului România Educată”, a declarat Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.

Acesta a precizat ulterior pentru HotNews.ro că termenul se prelungește cu „cel puțin o săptămână”.

Luni dimineață, atât Consiliul Național al Elevilor și ANOSR, cât și mai multe ONG-uri au solicitat o dezbatere pe acest proiect de HG.

Deja HG-ul, despre care prim-ministrul Florin Câțu insista la începtului lunii să fie adoptat de Guvern la termenul anunțat de 10 septembrie, fusese amânat pentru această săptămână, întrucât îi lipsea avizul Consiliului Economic și Social.

„Este o cerință fermă a mea să avem implementare pe 10 septembrie. Vreau sa avem un dialog, să avem și opiniile din partea societății civile. Acum este important, când noi creăm cadrul legal. Mai târziu, sper să nu fie prea târziu. Foarte important, 10 septembrie, vineri, ședință de guvern special pentru programul Romania Educată. Este un deadline de care ne ținem pentru implementarea acestui HG,” a afirmat Cîțu la întâlnirea comitetului interministerial pentru România Educată din data de 2 septembrie.

Care sunt obiectivele strategice din proiectul de HG

Acest proiect de act normativ se referă la programul de implementare al proiectului „România Educată” și conține 12 obiective strategice cu măsurile aferente:

 • Cariera didactică și parcursul profesional
 • Managementul și Guvernanța Sistemului de educație
 • Finanțarea sistemului de învățământ preuniversitar
 • Infrastructura sistemului de educație
 • Curriculum și evaluare centrate pe competențe
 • Educație incluzivă de calitate pentru toți copiii
 • Alfabetizarea funcțională
 • Promovarea educației STEAM
 • Digitalizare
 • Reziliența
 • Invatamant superior
 • Teme transversale

Descarcă aici documentul cu proiectul privind implementarea Romania Educata

Proiectul de lege care va reieși din „România Educată”, abia în 2022

Vineri seara, ministrul Educaţiei a declarat că Guvernul a dezbătut în primă lectură proiectul de hotărâre privind Programul „România Educată”. El a vorbit atunci despre un termen nou pentru elaborarea un proiect legislativ – 10 decembrie, în loc de 1 octombrie cum fusese anunțat în trecut, urmând ca până pe 31 mai 2022 să fie elaborată legislația secundară, în paralel cu dezbaterea din Parlament asupra proiectului de lege pentru o nouă Lege a educației.

„Am prezentat în primă lectură proiectul de hotărâre de guvern pentru adoptarea Programului de implementare a proiectului ‘România educată’, aşa cum ne-am asumat la nivel de guvern, premierul şi ministrul Educaţiei, până în data de 10 septembrie. Acest proiect de hotărâre de guvern a primit toate cele 12 avize de la ministerele avizatoare. A primit, de asemenea, aviz de la Consiliul legislativ. Pentru a avea un proces complet de avizare este nevoie de avizare la nivelul Consiliului Economic şi Social. Acest lucru se va întâmpla în prima parte a săptămânii viitoare, astfel încât acest proiect de hotărâre de guvern, prezentat astăzi în primă lectură, să poată fi adoptat în prima şedinţă de guvern de săptămâna viitoare. Acest proiect este extrem de important, pentru că stabileşte toate cele 86 de obiective strategice, în concordanţă cu rezultatele proiectului ‘România educată’, stabileşte, de asemenea, şi măsurile aferente fiecărui obiectiv strategic”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, vineri, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că tot în acest proiect de hotărâre de guvern există un articol care prevede că pe parcursul consultărilor se pot elabora şi introduce măsuri noi care să sprijine realizarea obiectivelor strategice, măsuri care vor rezulta din dezbaterea comitetului interministerial, din dezbaterea cu experţii care vor fi cooptaţi, prin decizia premierului, şi din dezbaterea cu întreaga societate.

“Având obiectivele strategice şi măsurile definite în acest program de implementare, următorul pas va fi acela al definirii acţiunilor concrete pentru implementarea acestor măsuri, de definire a indicatorilor de rezultat, a bugetelor estimate, a responsabilităţilor în conformitate cu specificul fiecărui minister. Toate aceste lucruri vor trebui să se întâmple până la data de 10 decembrie, dată la care Ministerul Educaţiei va prezenta comitetului interministerial un proiect legislativ care să poată fi adoptat la nivel de proiect în Guvernul României până în data de 31 decembrie 2021. (…) Până la 31 mai (2022) Ministerul Educaţiei va derula consultări cu toţi factorii implicaţi în vederea elaborării cadrului normativ secundar. Este vorba de legislaţie secundară, de hotărâri de guvern şi ordine de ministru care să vină în completarea legislaţiei primare elaborate la nivel de proiect. În acelaşi timp cu elaborarea legislaţiei secundare, proiectul care va fi adoptat în Guvern până la 31 decembrie 2021 va putea să intre în consultarea Parlamentului României. Acestea sunt lucruri pe care proiectul de hotărâre de guvern le prevede”, a explicat Cîmpeanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *