Statele Unite ale Americii desfăşoară forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură defensivă, cu scopul de a reduce tensiunile din regiune, a anunțat duminică un oficial de la Casa Albă, potrivit Reuters.
Tensiunile regionale s-au amplificat după asasinarea, miercuri, a lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, la Teheran, la o zi după ce un atac israelian în capitala libaneză Beirut l-a ucis pe Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al grupării şiite libaneze Hezbollah. Ambele grupări sunt sprijinite de Iran, la fel cum se întâmplă și în cazul rebelilor Houthi din Yemen, notează Agerpres.
Cresc temerile că războiul Israelului împotriva combatanţilor palestinieni din Fâşia Gaza, care a început în octombrie, ar putea escalada într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu.
Iranul şi gruparea Hamas au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Haniyeh şi, împreună cu Hezbollah, au promis răzbunare. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru moartea liderului Hamas.
Pentagonul a anunțat vineri că va desfăşura în regiune avioane de luptă şi nave de război suplimentare.
„Scopul general este reducerea temperaturii în regiune, descurajarea şi apărarea împotriva acestor atacuri şi evitarea unui conflict regional”, a declarat duminică Jonathan Finer, consilier adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS.
SUA şi Israelul se pregătesc pentru orice posibilitate, a adăugat Finer.
O conflagraţie regională a fost „foarte aproape” în aprilie, a spus responsabilul Casei Albe, când Iranul a lansat un masiv atac asupra teritoriului israelian cu drone şi rachete după atacul, atribuit Israelului, asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis şapte ofiţeri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.
SUA doresc să fie pregătite în cazul în care această situaţie se repetă, a mai spus Finer.
Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat speranţa sâmbătă că Iranul va da dovadă de „reţinere”, în pofida ameninţării acestuia de a răzbuna uciderea lui Haniyeh.
SUA au recomandat miercuri cetăţenilor lor care vor să părăsească Libanul să înceapă imediat să îşi facă planuri.
„Aceasta nu este o predicţie cu privire la evenimente viitoare. Este o planificare prudentă pentru ei şi pentru guvernul nostru”, a precizat Finer, la CBS.
Guvernul britanic le-a recomandat cetăţenilor săi să părăsească regiunea, iar Canada le-a spus cetăţenilor săi să evite orice călătorie în Israel, afirmând că conflictul regional le pune în pericol securitatea.
Uciderea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas în cursul războiului din Fâşia Gaza – cu aproape 40.000 de palestinieni ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas – şi a alimentat îngrijorarea că războiul din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu.
Hamas a declarat că a început un „amplu proces de consultare” pentru a alege un nou lider care să îl înlocuiască pe Haniyeh.
SUA şi partenerii internaţionali, inclusiv Franţa, Marea Britanie, Italia şi Egipt, au continuat contactele diplomatice pentru a preveni o nouă escaladare regională.
În acelaşi timp, încercăm să dezamorsăm situaţia pe cale diplomatică, deoarece nu credem că un război regional este în interesul cuiva în acest moment”, a afirmat Finer, într-o declaraţie pentru ABC.
Armata israeliană: Nicio schimbare în politica defensivă „pentru moment”
Duminică seară, armata israeliană a transmis că nu există schimbare în politica de apărare internă „pentru moment”, în timp ce Iranul şi aliaţii săi pregătesc o ripostă la asasinatele imputate Israelului, mai scrie Agerpres, preluând AFP.
„Insist asupra faptului că, pentru moment, politica de apărare a comandamentului frontului intern nu s-a schimbat”, a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, ca răspuns la „diferite informații şi zvonuri” cu privire la plasarea în alertă a ţării.
Comandamentului frontului intern este aripa armatei israeliene care se ocupă de protecţia civililor în timp de război şi situaţii de urgenţă, inclusiv în caz de catastrofă naturală.
Hagari şi alţi înalţi responsabili ai armatei şi ai guvernului israelian, printre care şi premierul Benjamin Netanyahu, au declarat în mai multe rânduri că ţara este pregătită să facă faţă oricărui atac.
Dar purtătorul de cuvânt al armatei a remarcat totuşi că protecţia „nu este ermetică”. „De aceea, fiecare cetăţean trebuie să cunoască instrucţiunile, oriunde se află, şi să fie vigilent”, a subliniat Hagari.
El a mai anunţat că comandamentul frontului intern a lansat duminică un nou sistem pentru a alerta populaţia în caz de urgenţă.
„Alerta va fi trimisă prin telefoanele mobile în zona ameninţată. Aceasta se face fără să fie necesară utilizarea unei aplicaţii şi fără nicio acţiune din partea cetăţeanului”, a explicat Hagari.
Potrivit informaţiilor transmise de Sky News Arabia, care citează surse anonime din serviciile de informaţii occidentale, Iranul şi Hezbollah ar intenţiona să lanseze un atac împotriva Israelului în ziua de Tisha B’Av (Ziua dezastrelor), când evreii deplâng pierderea primului şi celui de-al doilea templu evreieşti.
În acest an, Tisha B’Av va începe la 12 august la apusul soarelui şi se va termina la 13 august, la căderea nopţii, potrivit postului de televiziune israelian i24News.
Conform surselor, această alegere s-ar baza pe consideraţii în acelaşi timp psihologice şi tactice. Obiectivul ar fi să reînvie traumatismele istorice legate de distrugerea şi dezrădăcinarea poporului evreu, amplificând astfel impactul psihologic al atacului asupra societăţii israeliene.
Sursele adaugă că un atac de mare anvergură în cursul unei zile cu semnificaţie religioasă ar putea de asemenea exploata o eventuală relaxare a apărărilor israeliene şi să „crească starea de haos”, amintind strategia utilizată de Egipt în cursul atacului său surpriză de Yom Kippur în 1973.