Ana Birchall: Aștept informarea de la Administrația Penitenciarelor privind permisia pentru Liviu Dragnea / Este treaba ministrului Justiției să ceară lămuriri când există semne de întrebare – Esential

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus, luni dimineață, că așteaptă informarea cerută de la Administrația Națională a penitenciarelor prvind acordarea permisiei de o zi pentru fostul lider al PSd Liviu Dragnea. Ea a precizat că ministrul Justiției nu are niciun fel de prerogative în acordarea permisiilor pentru deținuți, dar este treaba ministrului să ceară lămuriri atunci când există semne de întrebare.

“În urma informațiilor din spațiul public, pentru că știți că nu fac parte din nicio comisie de acordare a recompenselor pentru deținuți, am vorbit cu directorul ANP și l-am rugat să îmi facă o informare. Când o să am aceste date, vă voi informa”, a declarat Ana Birchall, luni dimineață, întrebată despre permisia acordată lui Liviu Dragnea de către Penitenciarul Rahova.

Ea a mai spus că ministrul Justiției nu are niciun fel de prerogative în acordarea permisiilor pentru deținuți, dar este treaba ministrului să ceară lămuriri atunci când există semne de întrebare, ceea ce a făcut.

Verificările vin după ce în spațiul public au apărut informații că Liviu Dragnea ar fi beneficiat de o zi liberă, joi, 31 octombrie, deși acesta ar fi cercetat în alte dosare penale, fapt ce ar însemna că nu poate primi permisie.

“Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la modalitatea de acordare a unei recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o durată de 24 de ore, la solicitarea ministrului justitiei, Ana Birchall, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea în regim de urgență a verificărilor care se impun la Penitenciarul București-Rahova. Ministrul justiției va fi informat privind rezultatele verificărilor și a măsurilor legale care se impun”, a transmis Cristina Enache, purtător de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Nici Administrația Națională a Penitenciarelor și nici reprezentanții Penitenciarului Rahova nu au precizat dacă Liviu Dragnea a părăsit sau nu penitenciarul joi sau într-o altă zi.

Potrivit articolului 213 alineatul 2, litera b din Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor:

“(2) Permisiunea de ieșire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deținuții se află în una dintre următoarele situații:

a) nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni;

b) sunt cercetați sau urmăriți penal în alte cauze;

c) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influența conduita și comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieșire din penitenciar;

d) sunt clasificați în categoria celor care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului”.

Liviu Dragnea mai este urmărit penal în dosarul „Tel Drum” pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Sâmbătă, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu a vorbit cu Liviu Dragnea, întrebată fiind de jurnaliști dacă a sunat-o fostul lider PSD cât a fost liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *