ANM: Cod galben de ploi și furtuni, joi, în 8 județe / Cod galben de caniculă, până vineri, în 10 județe – Esential

Meterologii au transmis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil joi, de la ora 13.00 la ora 22.00 în opt județe

În intervalul menționat, în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Orientali, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Fenomene asociate instabilității atmosferice vor fi pe arii mai restrânse și în sud-estul țării și în restul zonei montane.

De asemenea, pentru joi și vineri este emis un cod galben de val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă.

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi temperaturi maxime de 31…35 de grade, iar în Banat și Crișana chiar se va intensifica, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local, mai ales în vestul țării, va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Disconfortul termic se va menține ridicat și la sfârșitul săptămânii, pe alocuri, la câmpie, mai notează meteorologii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *