Antony Blinken îi cere noului premier israelian Benjamin Netanyahu să respecte „principiile democratice fundamentale”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Secretarul american de stat Antony Blinken a atras atenţia duminică asupra faptului că SUA se vor opune creării de către noul guvern israelian condus de Benjamin Netanyahu a unor noi colonii în Cisiordania ocupată şi i-a mai cerut acestuia să respecte „principiile democratice fundamentale”, făcând aici referire la „drepturile persoanelor LGBT+”.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

„Vom continua de asemenea să ne opunem fără echivoc oricărei acţiuni care pune în pericol soluţia a două state, mai ales extinderea coloniilor, măsuri în vederea anexării Cisiordaniei, perturbarea statu quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolările şi expulzările, precum şi incitarea la violenţă”, a indicat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, într-o intervenţie în cadrul grupului progresist american pro-Israel J Street, relatează France-Presse și Agerpres.

Benjamin Netanyahu a primit mandatul pentru formarea noului guvern israelian, după ce în urma alegerilor anticipate din 1 noiembrie blocul său de dreapta a reuşit să formeze o majoritate împreună cu formaţiuni ultra-ortodoxe şi de extremă-dreapta.

În intervenţia sa de duminică, Blinken l-a felicitat totuşi pe Netanyahu, ale cărui relaţii cu SUA au fost adesea tensionate în precedentele sale mandate de premier. Dar „vom judeca guvernul (israelian) pe baza politicilor sale şi nu pe cea a personalităţilor individuale”, a adăugat el, menţionând de asemenea că administraţia preşedintelui american Joe Biden va lucra „fără răgaz” pentru a menţine un „orizont de aşteptare” în vederea creării unui stat palestinian.

Benjamin Netanyahu: „Eu voi decide politicile aplicate în Israel”

Angajat în negocierile guvernamentale, Netanyahu a semnat joi un acord de coaliţie cu una dintre cele trei formaţiuni de extremă-dreapta, „Sionismul religios”, care a obţinut în Ministerul Apărării un post cheie în domeniul colonizării în Cisiordania, iar liderul acestei formaţiuni, Bezalel Smotrich, într-un comunicat comun cu Netanyahu şi-a menţionat intenţia de a „dezvolta colonizarea”.

Secretarul american de stat i-a mai cerut lui Netanyahu să respecte „principiile democratice fundamentale, printre care drepturile persoanelor LGBT+”, după ce un alt acord de coaliţie încheiat de viitorul premier israelian cu un lider al extremei drepte adversar al mişcării LGBT+ a provocat mânia acesteia.

Întrebat despre declaraţia lui Blinken, într-un interviu acordat duminică postului american NBC, Netanyahu a răspuns: „Eu voi decide politicile” aplicate în Israel.

spot_imgspot_img