Anunț tranșant al Pentagonului despre armele pe care le trimite Israelului

0

Statele Unite nu pun niciun fel de limite asupra modului în care forțele armate israeliene utilizează armele americane pe care i le furnizează pentru a lupta împotriva teroriștilor din Hamas sau Hezbollah, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, citată de Insider.

Departmentul Apărării din SUA – PentagonFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nu punem niciun fel de limite asupra modului în care Israelul folosește armele care îi sunt furnizate. Nu punem nicio constrângere asupra acestui lucru”, a spus Singh.

„Acest lucru este cu adevărat la latitudinea Forțelor de Apărare Israeliene (IDF)”, a subliniat ea, adăugând că forțele armate israeliene „decid cum își vor desfășura operațiunile”.

Însă purtătoarea de cuvânt a Pentagonului a subliniat de asemenea că Washingtonul transmite clar guvernului israelian că trebuie să respecte dreptul umanitar în războiul său împotriva Hamas și că Statele Unite „continuă să militeze întotdeauna pentru respectarea dreptului umanitar, dreptului conflictelor armate”.

„Vom continua să discutăm cu IDF și israelienii cu privire la operațiunile lor și să ne asigurăm că ei pun prioritatea pe viețile civile în modul lor de gândire”, a mai spus Sabrina Singh.

Israelul spune că va folosi „toate mijloacele” pe care le are împotriva Hamas

Comentariile Pentagonului vin în contextul în care la finele săptămânii trecute ONU a votat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care cere un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas, accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza asediată și protecția civililor.

Votul Adunării Generale a ONU a venit după ce Consiliul de Securitate al organizației internaționale a eșuat de patru ori în anterioarele două săptămâni să ia măsuri.

Rezoluția a trecut în aplauze cu 120 de voturi pentru, în timp ce 45 s-au abținut și 14 – inclusiv Israel și Statele Unite – au votat împotrivă. Israel a respins în termeni duri rezoluția, vorbind despre „o zi neagră pentru ONU și omenire”.

„Astăzi este o zi care va rămâne ca o infamie. Am fost cu toţii martori că ONU nu mai deţine nici măcar un gram de legitimitate sau relevanţă”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan. El a spus de asemenea că ţara sa va folosi „toate mijloacele” în lupta împotriva Hamas.

SUA și Israelul se opun unui armistițiu temporar în fâșia Gaza

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a reiterat luni că o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas „nu este răspunsul potrivit în acest moment” și că gruparea islamistă palestiniană „ar fi singura care ar avea de câștigat” de pe urma unei astfel de măsuri.

El a spus că, în schimb, administrația de la Washington este în favoarea unor „pauze umanitare temporare și localizate pentru a permite ca ajutorul (umanitar) să ajungă la anumite populații specifice și poate chiar pentru a ajuta la evacuarea persoanelor care vor să părăsească enclava prin sud”.

Președintele american Joe Biden a transmis în mod repetat Israelului să respecte legile războiului și dreptul umanitar însă, în pofida sprijinului „de neclintit” acordat partenerului său strategic din Orientul Mijlociu, săptămâna trecută a vorbit și despre „extremismul” unor coloniști israelieni din Cisiordania, despre care a spus că atacă civili palestinieni nevinovați.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat la rândul său că nu este de acord cu o încetare a focului și a cerut opiniei publice internaționale să facă diferența între uciderea celor nevinovați și victimele neintenționate care însoțesc orice război legitim.

El a catalogat luptătorii Hamas drept „barbari” care caută să „distrugă tot ceea ce prețuim și să introducă o lume a fricii și a întunericului”.

„Acesta este un punct de cotitură. Un punct de cotitură pentru lideri și, națiuni. Este timpul ca noi toți să decidem dacă suntem dispuși să luptăm pentru un viitor promițător sau să ne predăm tiraniei și terorii. Fiți siguri, Israelul va lupta”, a punctat liderul isrelian.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *