Apel disperat de la vârful UE. Guvernul sub alertă. Teodorovici este direct vizat | NEWS20

Ordonanţa 114 pune România într-o foarte proastă lumină printre ţările Uniunii Europene, mai ales că deţinem în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului, transmite HotNews.ro.

Valdis Dombrovskis , vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă l-au avertizat pe ministrul Teodorovici printr-o scrisoare transmisă acum două zile despre necesitatea modificării OUG 114/2018.

Scrisoarea vine în contextul în care şi alte autorităţi europene au transmis îngrijorările lor cu privire la această Ordonanţă dată fără consultarea celor pe care îi reglementează drastic.

“Cu privire la măsurile specifice, impozitul pe bănci, activele pot afecta negativ prudenţialitatea băncilor, în special capitalizarea acestora, punând o presiune suplimentară pe cele mai slab capitalizate instituţii de credit. Consecinţele acestui impozit asupra sectorului bancar din România pare să fie să fiesubstanţial mai mare decât în alte ţări ale UE care au introdus taxele bancare în trecut. Acest lucru poate avea efecte nu numai pentru sectorul bancar însuşi, dar poate, de asemenea împiedică activitatea de creditare şi intermedierea financiară, dăunând investiţiilor şi creşterii economice pe termen lung.

Indexarea taxei la ROBOR ne îngrijorează foarte mult, întrucât limitează capacitatea Băncii Centrale de a-şi îndeplini obiectivele- stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară.

În al doilea rând, măsurile incluse în OUG nr. 14/2018 cu privire la cel de-al doilea pilon de pensii ar putea afecta viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii, ar limita diversificarea surselor de venit la pensie dar şi dezvoltarea pieţei de capital.

Deşi admitem că este important ca fondurile de pensii să deţină un tampon de capital suficient pentru a proteja creditorii, OUG 114 introduce o creştere semnificativă a cerinţelor minime de capital care nu se bazează pe o creştere a riscurilor. Aceasta şi alte caracteristici ale OUG 114 măresc probabilitatea ca aceşti investitori pe termen lung în economie să plece. Acest lucru ar încetini dezvoltarea pieţei de capital, investiţiile pe termen lung, dar şi diversitatea şi predictibilitatea pensionarilor”, se arată în scrisoarea oficialilor europeni transmisă ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici.

NEWS20
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *