Cunoscuta si sub denumirea de alcov, nisa este utilizata atat in scop practic, cat si decorativ. Designerii si arhitectii o folosesc in proiectele lor ca pe un element decorativ interesant, care a”sparge” monotonia unor incaperi amenajate minimalist.
In functie de incapere, nisa poate juca diverse roluri. Iata cateva dintre ele:
1. Cuier pentru haine. In casele mari, multe holuri dispun de cate o nisa in peretele de la intrare. Aceasta poate fi utilizata pe post de cuier pentru haine si/sau dulap pentru accesorii (palarii, fulare, umbrele etc.).
2. Loc de expunere a operelor de arta. In cazul in care nisa nu are o adancime prea mare, se preteaza pentru crearea unui perete „cultural”, unde se pot expune operele de arta, picturile preferate sau suvenirurile din calatorii.
3. Biblioteca. Intr-un living mic, doua nise de o parte si de alta a unui semineu pot inlocui biblioteca masiva din lemn. Acelasi rol il poate juca si in birou, dormitor sau hol.
4. Spatiu pentru lemne. In interioarele rustice sau de inspiratie scandinava, o utilizare mai putin conventionala consta in umplerea uni nise inalte cu lemne de foc. In acest caz, bustenii? trebuie sa fie egali.
5. Dulap pentru haine sau jucarii. In camera copiilor, nisa poate fi folosita pe post de dulapior pentru haine sau jucarii. De asemenea, alcovul poate fi amenajat ca birou pentru cel mic.
6. Spatiu de depozitare. Diverse accesorii sau obiecte practice pot fi pastrate in nisa. Rafturile trebuie montate
pe inaltimi diferite pentru ca obiectele sa poata fi depozitate acolo. Doamnele si domnisoarele pot transforma nisa intr-un mic?boudoir?feminin.?
7. Mini crama pentru vinuri. In living, dining, bucatarie si chiar hol, nisa poate fi utilizata ca suport pentru vinuri. De asemenea, o nisa inalta poate …