20.000 de romani si-au cumparat retroactiv vechime la pensie

Incepand din data de 27 octombrie 2016, romanii care nu s-au pensionat inca isi pot cumpara vechime la pensie pentru perioadele de timp din ultimii cinci ani in care nu fost asigurati la sistemul asigurarilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016.
Initial, romanii au avut doar sase luni la dispozitie sa achite retroactiv contributia la pensie, dar la sfarsitul lunii aprilie 2017, adica in apropierea datei – limita pana la care mai puteati plati retroactiv contributia la pensie, Guvernul a decis sa prelungeasca pana al sfarsitul acestui an termenul pana la care se pot face aceste plati.
Pentru a se asigura retroactiv la pensie, romanii trebuie sa incheie cu Casa de Pensii din judetul in care au domiciliul un contract de asigurare sociala in care specifica perioadele din ultimii cinci ani de zile in care vor sa achite contributia de asigurari sociale.
In primele sapte luni de la intrarea in vigoare a legii antementionate, aproape 20.000 de romani s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurarilor sociale.Concret, in intervalul 27 octombrie 2016 – 1 iunie 2017, romanii au incheiat 19.495 de contracte de asigurare sociala cu Casele de Pensii din judetele in care au domiciliul, au declarat in exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Nationale de Pensii.
Prezumam ca numarul persoanelor care au cumparat retroactiv vechime la pensie e apropiat de cel al contractelor de asigurare incheiate, avand in vedere ca intr-un contract de asigurare sociala sunt prevazuti toti cei cinci ani in care se poate plati retroactiv CAS (detalii in tabelul de mai jos, extras din contractul de asigurare). Cu toate aceste, specificam ca legea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *