22 de vieti distruse. Experimentul Danemarcei pe copiii inuiti: “In gand, o intrebam pe mama de ce ma lasa sa plec”

In anii 1950, 22 de copii inuiti erau luati de langa familiile lor din Groenlanda, pentru a fi reeducati ca viitori cetateni danezi de elita. Insa, dupa 60 de ani, cei ramasi in viata vor ca guvernul danez sa le ceara scuze pentru ca i-a luat drept cobai intr-un experiment social care a esuat si le-a distrus vietile, arata un documentar BBC.
Scopul experimentului social condus de danezi era modernizarea insulei in care traia colonia arctica, prin formarea unor localnici model. In colonie, cei mai multi oameni supravietuiau vanand foci, foarte putini vorbeau limba daneza si existau multe cazuri de tuberculoza.
Organizatia Salvati Copiii, implicata in alegerea copiilor cobai
Autoritatile daneze le-au trimis telegrame preotilor si directorilor de scoli, prin care le-au cerut sa identifice copii inteligenti, cu varste cuprinse intre sase si 10 ani. Planul, format de guvern cu ajutorul organizatiei caritabile “Salvati Copiii Danemarca”, era sa trimita copiii unor familii adoptive, unde sa fie reeducati ca “mici danezi”.
Desi cele mai multe familii de inuiti au fost reticente la propunerea autoritatilor daneze, in final, dupa insistentele lor, 21 de familii au cedat. Intre cobaii alesi pentru experiment, s-a numarat si Helene Thiesen, al carei tata murise de tuberculoza cu trei luni inainte. Thiesen mai avea doi frati, iar mama ei ramasese sa se descurce singura.
“Era o zi de vara frumoasa, cand doi barbati danezi impozanti au venit acasa la noi. Aveau un interpret cu ei. Au intrebat-o pe mama daca vrea sa ma trimita in Danemarca. I-au spus ca urma sa invat daneza si sa primesc o educatie buna si, prin urmare, ca era o sansa minunata pentru mine”, si-a amintit Thiesen.
Desi mama ei i-a refuzat de doua ori pe danezi, ei au convins-o, in final, sa o trimita in Danemarca, intrucat programul de educatie ar fi urmat sa dureze doar sase luni si i-ar da copilei sansa la un viitor bun.
Ce este Danemarca?
“Mama a ingenunchiat ca sa ajunga la nivelul meu si mi-a spus ca voi merge in Danemarca. Eu am intrebat-o ce este Danemarca. Mi-a raspuns: “, a povestit femeia.
“In timp ce barca in care ma aflam se indeparta de tarm, ma uitam in urma la mama mea si nu aveam puterea sa ii fac cu mana in semn de ramas bun. Eram prea suparata. In gand, o intrebam: . Niciunul dintre noi nu intelegea de ce ne luau de acasa cu barca sau ce ne astepta. Totul era extrem de nesigur”, a povestit unul dintre cobaii experimentului social, Helene Thiesen, imbarcata in nava MS Disko, care a plecat din portul Nuuk in mai 1951.
De asemenea, Thiesen si-a amintit ca la sosirea in Copenhaga, a confundat copacii cu munti. “Niciunul dintre noi nu stia exact ce erau, dar erau inalti, verzi si in viata”, a povestit femeia.
Carantina, mascata in tabara de vacanta
Inainte de a fi trimisi la familiile adoptive, copiii si-au petrecut vara la ferma Fedgaarden, care le-a fost prezentata drept “tabara de vacanta”, desi era, de fapt, un loc in care inuitii erau tinuti in carantina.
“Am fost pusi in carantina pentru ca era pentru prima data cand un grup de copii din Groenlanda ajungea in Danemarca. Existau temeri ca am putea avea boli contagioase”, a spus Thiesen.
Femeia a povestit ca in timpul petrecut la ferma ii era dor de mama ei, isi plangea tatal mort de cateva luni si se intreba de ce a fost adusa acolo si cand urma sa se intoarca acasa.
Niciun copil nu zambea

Sosirea copiilor inuiti in Danemarca era un proiect atat de prestigios in tara, incat regina Ingrid le-a facut o vizita. Thiesen a povestit ca in momentul vizitei reginei, niciunul dintre copii nu intelegea ce i se intampla si erau foarte suparati.
“Se observa asta in imaginea in care aparem in jurul reginei. Niciunul dintre noi nu zambeste. Sigur ca au fost si momente mai fericite, cand am fost la plaja si asa mai departe, dar de fiecare data cand ne trimiteau la culcare, plangeam in tacere. Eram foarte trista si nu ma simteam in siguranta”, a povestit Helene Thiesen.
De ce a fost crescuta inuita Helene Thiesen
Pentru ca i-au aparut eczeme in timpul petrecut la ferma, Helene Thiesen a fost trimisa in familia unui doctor. Ca sa o trateze, medicul i-a acoperit gleznele si coatele cu o solutie neagra si i-a interzis sa intre in living, ca sa nu pateze mobila.
“Nu m-am simtit binevenita in acea familie. M-am simtit ca o straina. Mama avea probleme mentale si statea in pat toata ziua. Oricum, imi pierdusem increderea in adulti. Ei ma trimisesera in Danemarca. De fiecare data cand imi spuneau ceva, dadeam din cap in semn de da sau nu. Nu voiam sa le raspund”, a povestit Thiesen.
Cateva luni mai tarziu, dupa ce s-a vindecat, inuita a fost trimisa intr-o alta familie, despre care a spus ca a fost un basm, in comparatie cu prima. “Erau oameni foarte calzi si buni”, a spus femeia.
Din familii, la casa de copii
Un an mai tarziu, 16 din cei 22 de copii inuiti au fost trimisi inapoi in Groenlanda. Organizatia Salvati Copiii a aranjat ca sase dintre ei sa fie adoptati de familiile daneze la care au fost trimisi.
Cand a ajuns in portul Nuuk, Thiesen si-a luat valiza si a alergat in bratele mamei ei. Insa, a avut parte de o surpriza.
“Am inceput sa ii povestesc despre tot ceea ce am vazut, dar mama mea nu raspundea. M-am uitat la ea confuza. Dupa putin timp, a spus ceva, dar nu am inteles nimic. Nici macar un cuvant. Vorbeam doua limbi complet diferite”, si-a amintit Thiesen.
Aceasta nu a fost singura surpriza pentru inuita la intoarcerea in Groenlanda. In lipsa ei, o alta organizatie caritabila, “Crucea Rosie” daneza, a construit o casa de copii in Nuuk, unde ea si ceilalti copii din experiment au fost nevoiti sa traiasca. Argumentul era ca dupa ce au locuit in case daneze bogate, copiii nu ar trebui sa revina la traiul in conditii rele al familiilor lor.
In orfelinat, copiilor le era interzis sa vorbeasca in limba lor. “Voiam sa invatam groenlandeza din nou, mai ales ca cei mai multi oameni care lucrau acolo erau localnici si nu stiau foarte multa daneza”, si-a amintit Thiesen.
Insa, directorul danez al casei de copii i-a obligat pe angajati sa vorbeasca doar in daneza cu copiii, intrucat scopul era ca ei sa fie educati si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *