30 de ani de cercetari: Noi gene vinovate de scleroza multipla

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cercetatorii, americani si europeni au descoperit dupa 30 de ani de studii, doua noi gene care ar creste substantial riscul aparitiei sclerozei multiple, boala inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala si creierul.

In Romania zeci de mii de persoane sunt afectate de aceasta boala, iar in intreaga lume au fost diagnosticati cu scleroza multipla peste doua milioane si jumatate de oameni.

Oamenii de stiinta au comparat, timp de 30 de ani, peste 20.000 de probe de ADN, luate atat de persoane diagnosticate cu scleroza multipla, cat si de la persoane care nu sufera de aceasta boala. Cele doua noi gene sporesc cu aproape 30 la suta riscul aparitiei sclerozei multiple.

Primele gene vinovate de aparitia bolii au fost identificate in anii 70, iar noua descoperire reprezinta, potrivit oamenilor de stiinta, un pas inainte pentru intelegerea acestei boli. Cu toate acestea nici acum nu se cunoaste motivul pentru care sistemul imunitar ataca mielina care este stratul protector al nervilor.

Distrugerea acesteia duce la incetinirea sau blocarea semnalelor transmise de nervi catre membre si in consecinta bolnavii nu-si mai pot coordona miscarile.

Studiul este publicat in Nature Genetics si in New England Journal of Medicine.

spot_imgspot_img