4 Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne

4 Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne

Sa ne imaginam ca ti-ai propus achizitia unui nou sistem de incalzire care sa foloseasca lemnul pe post de combustibil, asa ca ai ajuns sa vizionezi oferta de centrale termice pe lemne Stropuva. Vei observa ca exista mai multe modele de centrale iar intrebarea pe care ti-o pui este probabil ce centrala ar trebui sa aleg?
Pentru ca alegerea ta sa fie cat mai simpla, iti oferim 4 sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne ideale pentru tine. Iata care sunt lucrurile de care ar trebui sa tii cont:
1.Calculeaza puterea de incalzire de care ai nevoie
Prin imbunatatirea performantei energetice a unei cladiri, sistemele de incalzire care folosesc lemnul pot oferi confortul termic necesar reducand totodata costurile pentru incalzire. O atentie deosebita trebuie acordata puterii de incalzire a centralei dorite, pentru a te asigura ca produsul respectiv va fi unul eficient in cazul tau.
Mai presus de toate, asigura-te ca puterea de incalzire se potriveste cu spatiul pe care urmeaza sa il incalzeasca. Avand in vedere acest lucru, incepeti prin calcularea cantitatii de caldura de care aveti nevoie, exprimata in kilowati. Puterea de care aveti nevoie depinde si de rolul pe care il va avea centrala respectiva: sursa principala de caldura sau sursa ocazionala?
Pentru un sistem ocazional, recomandam 1kW pentru incalzirea a 10 metri patrati cu izolatie medie si 15 metri patrati pentru o locuinta cu consum redus de energie.
Pentru a profita la maxim de eficienta centralei pe lemne, va trebui utilizata la o temperatura ridicata. Cu alte cuvinte, foloseste busteni care acopera toata latimea bazei arzatorului. Avand un foc mic intr-un arzator mare, inevitabil se va innegri sticla si se va produce poluare.
Orice tip de combustie elibereaza diferite tipuri de gaze, precum CO, CO2 si alte particule fine, care pot provoca probleme respiratorii. Arderea completa in schimb ajuta la minimizarea acestor emisii. Deci, este mai bine atat pentru tine cat si pentru mediul inconjurator.
Este important deci ca puterea de incalzire sa fie folosita la un nivel inalt, deoarece astfel sistemul de incalzire este mai economic dar si mai ecologic totodata. Se produce mai multa caldura si mai putine deseuri. Alege deci centrala potrivita in functie de necesitati.
2.Gandeste-te la locul unde vei instala centrala
Cand alegi locul instalarii centralei pe lemne, trebuie sa te gandesti si la cosul pentru evacuare a fumului. Teava ideala este verticala, suficient de inalta, izolata termic si acoperita cu un capac: ar trebui sa fie rotunda, cu diametrul drept si interiorul trebuie sa fie neted.
Teava este, de preferinta, integrata in cladire, astfel incat sa nu se raceasca de aerul exterior: o conducta exterioara de evacuare a fumului trebuie sa fie intotdeauna izolata. In cele din urma, hornul trebuie curatat o data pe an.
3.Aerul proaspat, un ingredient esential
Evident, vei avea nevoie de aer pentru a arde lemnul. O medie de 8 metri cubi pentru un 1 kg de busteni. Acest aer poate fi colectat in doua moduri diferite:

Direct din exterior, cu ajutorul unui sistem de admisie a aerului. Acest aport de aer poate veni printr-un perete sau prin podea, deci va trebui sa te gandesti la asta chiar de la inceputul proiectului!
Sau luand-o din interiorul cladirii. in acest caz, va trebui sa te asiguri ca exista suficient aer pentru nevoile ocupantilor cladirii si pentru foc totodata.

Recomandam insa prima metoda.
4.Acumulatorul de caldura
Produsele dotate cu un acumulator de caldura acumuleaza o parte din energie din lemn si o redistribuie treptat timp de pana la 12 ore dupa arderea focului. Acest lucru ajuta la mentinerea unei temperaturi placute pe o perioada indelungata de timp.
Asadar, tine cont de aceste 4 lucruri despre care am discutat mai sus, iar centrala pe care o vei cumpara cu siguranta va fi perfecta pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *